Škandinávsky štýl bývania

Prírodné materiály ako drevo, kameň, ovčia kožušina, kravská koža, vlnené deky, sklo a prírodné tkaniny, interiér ladený do biela, dizajnový a jednoduchý nábytok s klenutými líniami – presne to je škandinávsky štýl, ktorý kraľuje bytovému dizajnu už niekoľko rokov. Ak si plánujete zariaďovanie domácnosti v severskom štýle, tak vám prinášame zopár inšpirácií.

Minimalizmus a biela farba sú základné prvky, ktoré škandinávsky štýl bývania vystihujú najviac. Žiarivú bielu dopĺňajú prírodné materiály ako drevo, kameň a kožušiny. Škandinávskym štýlom môžete zariadiť ktorúkoľvek izbu v domácnosti, či už je to kuchyňa, obývačka, spálňa alebo kúpeľňa.

Ako si zariadiť spálňu?

Severská spálňa sa vyznačuje jednoduchosťou a čistými líniami. Mali by sa v nej nachádzať 3 – 4 kusy nábytku, aby bola priestranná a „vzdušná“, a niekoľko dekorácií, ktoré dotvoria severskú atmosféru. Vyberte si posteľ, na ktorej sa vám bude spať ako v rozprávke. Prehodená kožušinová prikrývka na posteľ a pohodlné vankúše sú výbornými prvkami, vďaka ktorým máte spálňu v severskom dizajne na svete. Ak ste sa rozhodli pre nočné stolíky, nemusia byť vôbec rovnaké. Šatníkovú skriňu by ste mali umiestniť mimo spálne, aby zbytočne nezaberala priestor. Útulnosť spálne môžete dotvoriť pomocou pletených vankúšov a diek, ktoré nikdy nevyjdú z módy.

Ako si zariadiť obývačku?

Prírodné materiály sú tým pravým orechovým do škandinávskej obývačky. Hrejivo pôsobiace drevené podlahy v kombinácii so šedou stenou sú „must have“. Ak je pre vás šedá stena príliš, pokojne zvoľte svetlejšiu farbu, nič tým nepokazíte.

Kvalitná sedačka obsypaná množstvom vankúšov alebo len tak prehodená kožušina je to, čo nesmie chýbať v severskej obývačke. V interiéri by ste nemali zabudnúť ani na svetlo. Lampy presvetlia miestnosť a vzbudia dojem väčšieho priestoru a okrem toho sú skvelou dekoráciou. Netreba zabúdať ani na výber správnych doplnkov a zelene, ktorá je typickým prvkom škandinávskeho dizajnu. Základom sú predovšetkým vankúše (kožušinové alebo s jednoduchými vzormi), svietniky, vázy, kožušinové deky a prikrývky. Veľmi obľúbeným a nadčasovým prvkom je aj sklo, ktoré môžete ľahko kombinovať s čímkoľvek. Kto povedal, že miska má slúžiť iba na dobroty? Skúste do sklenenej misky vložiť sviečku, farebné kamienky či listy zo stromov. Vďaka tomuto oživeniu získa vaše staré sklo nový rozmer.