ROZMIESTNENIE PRACOVNÝCH ZÓN V KUCHYNI

Správne rozvrhnutie kuchyne je nielen praktickou záležitosťou, ale aj dôležitým faktorom, ktorý dokáže ovplyvniť voľný čas strávený s rodinou. Ak si potrpíte na dobré jedlo, ale aj spoločné rodinné stolovanie, poradíme vám, ako si spríjemniť chvíle strávené v kuchyni.

ROZMIESTNENIE

Kuchynský priestor je pomerne náročné rozvrhnúť tak, aby bol nielen miestom, kde sa hromadí neporiadok a pracuje, ale aj oázou relaxu. Každá kuchyňa by mala mať 6 základných zón:

  • odkladaciu,
  • skladovaciu,
  • prípravnú,
  • umývaciu,
  • varnú,
  • stolovaciu.

Je jednoduché o tom hovoriť, ale horšie rozvrhnúť všetky zóny do malého priestoru. Ak sa práve chystáte prerábať kuchyňu, poradíme vám ako. „Určite je najlogickejšie umiestniť skladovaciu zónu na začiatok či koniec kuchyne, kde sa nebudú všetci obchádzať alebo jesť. Umývadlo, prípravnú dosku a sporák je potrebné mať pohromade. Z oboch strán sporáka dajte buď pracovná dosku, alebo z jedna strany umývadlo a z druhej strany pracovnú dosku. Myslite tiež na to, že nechcete sedieť pri stole v blízkosti sporáka. Najčastejšie sa variaca zóna umiestňuje do stredu alebo na koniec kuchynskej zostavy,“ vysvetľuje Martin Škrabala, vedúci predaja spoločnosti Albero nábytok.

ODKLADACIA ZÓNA

Odkladací priestor je jeden z najväčších priestorov v kuchyni. Na rozloženie potravín, kuchynského riadu a elektrospotrebičov treba systematické rozmiestnenie.

  • Pod pracovnú dosku jednoznačne umiestnite príbory.
  • Do horných poličiek taniere a nezabudnite na predmety ako hrnce, panvice či mixér. Tie budete zrejme potrebovať najčastejšie a majú pomerne veľkú váhu, preto ich umiestnite do dolných skriniek, kde sa bude s predmetmi ľahko manipulovať.

SKLADOVACIA ZÓNA

Svoje miesto by mali mať nielen potraviny v chladničke, ale aj trvanlivé potraviny v skrinkách, poličkách, či odkladacích priečinkoch. Ak sa rozhodnete pre špajzu na potraviny, môžete ľahšie pracovať s odkladacou zónou, ktorá je potrebná na kuchynský riad a elektrospotrebiče a zaberá oveľa viac miesta ako skladovacia zóna.

UMÝVACIA ZÓNA

Či už zvolíte drez s umývadlom alebo umývačku riadu, mali by sa nachádzať v strede kuchyne. Prejsť celú kuchyňu s rukami od cesta alebo zemiakmi v dlaniach by nebolo celkom komfortné pre nikoho. Ak chcete umývadlo i umývačku riadu, umiestnite ich vedľa seba. Odporúča sa vždy pred použitím umývačky, odstrániť z riadu najhrubšiu špinu, ktorá by mohla upchať odpadovú rúru.

PRÍPRAVNÁ A VARNÁ ZÓNA

Je prirodzené, že ženy venujú často pozornosť najmä prípravnej zóne. Tá by mala poskytovať dostatočný priestor na vyloženie nákupov i prípravu surovín. V súčasnosti sú trendy kuchyne s viacerými ostrovčekmi a pracovnými doskami. Vyzerajú štýlovo a poskytujú komfort. Ak vám však interiér nedovoľuje viacero pracovných dosiek, využite stoly, ktoré majú zospodu výsuvnú alebo rozkladaciu plochu. Môžete tak mať jedálenský stôl aj pracovnú dosku v jednom.

Hneď vedľa pracovnej dosky zabudujte do kuchynskej linky sporák vo výške 75 – 87 cm. Ideálne je, ak bude z jednej strany sporáka pracovná doska a z druhej umývadlo.

STOLOVACIA ZÓNA

Jedálenský stôl je nielen miestom pre dobré jedlo, ale aj príjemné spoločné chvíle. Preto si ich skúste ešte ozvláštniť štýlovým kúskom nábytku. Jedálenský stôl by mal mať minimálne šírku 80 cm, aby sa pri ňom mohol každý komfortne bez tlačenia najesť. Či už zvolíte oválny alebo hranatý stôl, myslite na to, že každému je príjemnejšie, keď má okolo seba istú voľnosť. Pri nedostatku priestoru je však výhodou hranatý stôl, ktorý je možné prisunúť ku stene. Zo súčasných trendov si vyberie určite každý. V našej aktuálnej ponuke nájdete stoly s keramickým, skleneným či dreveným povrchom.

ROZLOŽENIE KUCHYNSKEJ ZÓNY

  • Skladovaciu zónu vrátane chladničky umiestnite na začiatok alebo koniec kuchyne tak, aby nebránila v priestore. Keďže je potrebné z nej vždy niečo vyberať, mohla by v strede zavadzať.
  • Pokiaľ vám to umožňuje priestor, z jednej strany sporáka umiestnite prípravnú zónu a z druhej umývaciu zónu.
  • Stolovaciu zónu sa snažte dať čo najďalej od skladovacej a sporáka. Nielenže by mohli zabraňovať v prechádzaní cez kuchyňu, ale zároveň by nebolo príjemné sedieť v blízkosti sporáka, z ktorého sála teplo.