Horné skrinky v kuchyni až po strop. Kedy áno, kedy nie?

Zariaďujete novú kuchyňu, chcete ju mať peknú, modernú, ale zároveň aj funkčnú.

Ak plánujete skrinky v kuchyni až po strop, dobre si premyslite, či stropné riešenie potrebujete. Naše štúdio Nolte-Danküchen vám ochotne poradí a usmerní vo vašom výbere.

Áno – skrinky až po strop.

  • V súčasnosti developeri odovzdávajú pomerne malé byty, preto vzniká potreba úložného priestoru. Vtedy sú skrinky pod strop priam nevyhnutnosťou.
  • Stropy do 2,70 m. Takto vysoké stropy a steny z bežného stavebného materiálu znesú skrinky až po strop. Oceníte to, keď hľadáte priestor naviac a na uloženie sezónnych vecí. Zadovážte si však pohodlné skladacie schodíky.

Nie – skrinky až po strop.

  • Ak sú stropy vyššie ako 2,70 m, skrinky tesne po strop neodporúčame. Do horných skriniek dosiahnete len s pomocou rebríka, čo je veľmi nepohodlné a nepraktické.
  • Nepotrebujete toľko úložného priestoru a chcete mať všetko na dosah ruky.
  • Konštrukcia a materiál steny neunesú zostavu skríň až po strop. Skrinky zvyknete poriadne naložiť a môže sa stať, že stena takýto náklad neunesie.
  • Máte závrate a vyberanie kuchynských pomôcok z podstropných skriniek nie je pre vás ideálne.

Riešenia uloženia horných skriniek    

  1. Všetky horné skrinky uložíme v jednej línii – získame charakter klasickej kuchyne. Zostava horných skriniek  má hĺbku cca 30 – 37 cm.
  2. Členité riešenie. Horná rada skriniek je predsadená. Otvárate ich obyčajne push systémom. Priestor je ťažšie obslužný, preto si do horných skriniek ukladajte najmä sezónne a ľahké veci napr. vianočné formy na pečenie.
  3. “Premostenie” skriniek. Krajné vysoké skrine fungujú ako nosné piliere a medzi nimi umiestnime hornú zostavu skriniek.
  4. Horná rada skriniek nemusí byť celá pod stropom. Aby kuchyňa nepôsobila masívnym dojmom, volíme stropné riešenie napríklad len na jednu stenu a na druhú vzdušnejšie usporiadanie skriniek.

Čo, ak nám nevyjdú skrinky až po strop?    

Osadenie skríň nemusí vždy vyjsť tesne až po strop. Riešením sú ukončovacie lišty, ktoré zakryjú zostávajúcu medzeru. Vytvoria jednotný celok a zamedzia prístupu prachu.

Funkcia je na prvom mieste, dizajn až potom

Otváranie skriniek, ktoré sú umiestnené pod stropom, obyčajne riešime tzv. push systémom, vyklápaním dohora. Niekedy si tu zákazníci prajú mať otvorené priestory. Vždy to závisí od dizajnu kuchynskej linky. V tomto prípade nám vzniká starosť s utieraním prachu.

Aká je dobrá výška horných skriniek v rámci podstropného riešenia?

V rámci dizajnu je pekné, keď horné skrinky sú v jednom celku, t.j. mali by byť vysoké až 120 cm. Vtedy je však otváranie nepohodlné.
My odporúčame klasickú výšku do 90 cm a na ňu voliť ďalšiu radu nižších skriniek. Aby ste mali v kuchyni pohodu, rýchlu manipuláciu a radosť pri príprave jedla, nechajte si navrhnúť kuchyňu v našom štúdiu Nolte-Danküchen .

Čo s digestorom?

Vetranie v kuchyni len cez okno je dnes už nepostačujúce. Preto riešime aj inštaláciu digestoru. Odvod vzduchu z digestoru treba niekam vyviesť. Ideálne je, ak máme vývod von. Ak nemáme, vytvoríme riešenie, dutinu za skrinkami. V technickom prevedení sa vyznáme, preto sa môžete na nás spoľahnúť.

Ak ste zvedaví, akú kuchyňu navrhneme pre vás, dohodnite si u nás termín.