Domácnosť so psom: Ako prispôsobiť bývanie 

Mať domáceho maznáčika neznamená, že sa váš domov premení na zničený priestor plný chlpov. Stačí si starostlivo vybrať vhodné materiály a nábytok do interiéru. Poradíme vám, ako si správne vybrať podlahy, koberce, sedačku aj ďalší nábytok a doplnky do domácnosti so psom. Dôležité je zohľadniť nielen štruktúru a materiál, ale aj prateľnosť, umývateľnosť a vodeodolnosť. S trochou plánovania a zváženia všetkých faktorov si môžete vykúzliť krásny domov, ktorý vám ostane roky v dobrom stave.

Prečo sú takí obľúbení?

Na Slovensku má takmer 40% ľudí domáce zviera. Vo väčšine sú to práve psy, ktoré sú obľúbené nielen v domoch, ale aj v bytoch. Skrýva sa za tým množstvo benefitov, ktoré nám títo štvornohý priatelia prinášajú. Motivujú nás k pohybu a prechádzkam, čím nás udržujú v lepšej kondícií. Sú spoločenskí a priateľskí. Pozitívny vplyv majú na osamelých seniorov, deti motivujú k väčšej zodpovednosti a po príchode domov vás s radosťou vítajú vo dverách.

Nie nadarmo sa hovorí, že pes je najlepší priateľ človeka. Hladkanie psa pôsobí upokojujúco, znižuje hladinu stresu aj krvný tlak. Je vedecky dokázané, že nám prospievajú psychicky aj fyzicky, čo potvrdzujú napríklad úspechy canisterapií. Aby sa vám obom bývalo pohodlne, pripravili sme niekoľko skvelých tipov, ako si prispôsobiť bývanie.

Materiály odolné psom 

Najväčšou výzvou v domácnosti býva ochrana sedačky a kresiel, na ktorých trávime väčšinu voľného času a psy sa k nám veľmi radi pridajú. Nehovoriac o tom, že priestranný gauč je viac lákavý, ako pelech na zemi a pravdepodobne si na neho ľahnú aj vo vašej neprítomnosti. Keďže nejde o lacnú záležitosť a sedacia súprava by vám mala vydržať dlhé roky, poradíme vám, aké materiály čalúnenia sú dostatočne odolné a na čo si dať pri výbere pozor. 

Čierny pes na sivom kresle s dekou.
Kožené čalúnenie 

Kožené sedačky sú z hľadiska chlpov a iných znečistení najideálnejšie. Veľmi ľahko z nich odstránite chlpy, hlinu, blato či čokoľvek iné, čím vám ju psy zašpinia. Stačí vám vlhká handra, vysávač alebo utierka, ktorou znečistené miesto prebehnete. 

Ak by sme mali porovnať prírodnú kožu a ekokožu z hľadiska vhodnosti pre psov, výsledok bude veľmi tesný. Oba druhy sú pre psov vhodnejšie ako textílie. Prírodná koža je hrubšia a odolnejšia. Výhodou je jej dlhšia životnosť a menšia šanca, že vám ju pes poškodí. Koža nemá žiadnu väzbu ani vlas, do ktorého by sa mohli zachytiť pazúre. Ľahko sa čistí, stačí ju pretrieť  prípravkom na kožené povrchy a bude vyzerať ako nová.

Ekokoža je umelý syntetický materiál s pomerne vysokou kvalitou, ktorý napodobňuje pravú kožu. Oproti nej je cenovo výhodnejšia a nevyžaduje si špeciálne ošetrenie. Plusom je aj širší výber farieb a svoju rolu samozrejme zohráva aj ochrana zvierat, ku ktorej ako milovník zvierat pravdepodobne inklinujete. Každopádne, vlastnosti kvalitnej kože vyhrávajú vo všetkých faktoroch.

Psy na sedačke chránenej dekami.
Látkové čalúnenie 

V ponuke špecializovaných predajní nájdete doslova stovky poťahových materiálov. Ani látkové sedačky nemusíte hneď vyškrtnúť zo zoznamu. Technológie napredujú aj v textilnej výrobe a existujú látky, ktoré sú dostatočne pevné a vodeodolné. Zamerajte sa na látky s hydrofóbnou ochranou – vodeodolnosť je pri domácich zvieratách veľmi vítaná. Postačí jedno vyskočenie na gauč s mokrými labkami a rýchlo sa vám zašpiní.

Sortiment výrobcov ponúka aj umývateľné materiály, ktoré sú do domácnosti so psom najideálnejšie. Prípadné nečistoty nevsiaknu do vlákien, ale ostávajú na povrchu a vy ich môžete jednoducho utrieť. Vyhnite sa chemickým čistiacim prostriedkom a bielidlám, ktoré by textil mohli poškodiť. 

Zamerajte sa na odolné látky, ktoré sú kvalitné, hrubé a pevné. Kvalitu poťahovej látky vám prezradí napríklad jej gramáž, na ktorú sa opýtajte výrobcu. Ideálna gramáž by mala byť minimálne 250 g/m², čím vyššie číslo, tým pevnejšia a odolnejšia látka. Okrem gramáže si overte aj oteruvzdornosť, na ktorú sa robia špecializované testy, pri ktorých sa po látke prechádza testovacím valcom, ktorý pripomína jemný brúsny papier. Tento údaj sa uvádza v tisícoch a aj tu platí, čím vyššie číslo, tým odolnejší materiál.

Šteniatko na sivej látkovej sedačke.

Ktorým poťahom sa treba úplne vyhnúť? 

Vyhýbajte sa tenkým a jemným bavlneným poťahom, ktoré by sa pod psími pazúrmi zničili veľmi rýchlo. Majú nižšiu životnosť a ťažšie sa čistia. Rovnako tak sa vyhnite aj zamatu. Je to síce krásny a moderný materiál, ale bohužiaľ veľký magnet na chlpy, ktoré sa do zamatovej väzby veľmi ľahko zachytávajú a zbaviť sa ich nie je vôbec ľahké. Podobne je to aj s mikroplyšom a žinilkou, ktoré sú na dotyk veľmi jemné, hebké a pôsobia luxusne. Častým čistením by sa tieto poťahy mohli zničiť a pri výrobe sedacích súprav sa používajú vo všeobecnosti len zriedkavo, nielen kvôli domácim zvieratám, ale aj pre ich nižšiu odolnosť oproti ostatným poťahom. 

Pri výbere sedačky berte do úvahy aj výšku vášho psa. Pokiaľ má dovolené ležať na gauči, vyberte výšku sedenia vo výške, ktorá mu nebude robiť problém pri vyliezaní a zoskakovaní. Ak ste skôr proti ležaniu psa na vašej sedačke, ale neúnavne sa o to snaží aj naďalej, nezabudnite používať prikrývky, aby vám pokusmi o vyskočenie nepoškriabal poťahy.

Pomôckou pri rozhodovaní môže byť aj odnímateľnosť poťahov. Niektoré epedy a dekoračné vankúše majú odnímateľné poťahy, ktoré môžete odzipsovať a oprať v práčke. Oceníte to pri zašpinení od psa, ale aj pri iných nehodách, ako je rozliaty nápoj, škvrny od jedla alebo pokreslenie farbičkami. Nezabudnite vždy oprať všetky časti, aby vám nevznikli farebné rozdiely na látke. 

Pes na sivej pohovke a obliečky.

Vhodné vzory a farby čalúnenia

Okrem materiálu vám pomôže vhodný výber farieb a vzorov. Najideálnejšie je zvoliť taký odtieň čalúnenia, ktorý sa najviac podobá farbe srsti vášho miláčika. Ak máte čierneho bernardína, biele poťahy si vyškrtnite zo zoznamu ako prvé a zvoľte radšej tmavé farby, najlepšie čiernu. V prípade, že sa vám farba vášho psa do interiéru nehodí, vyberajte radšej neutrálne alebo svetlosivé odtiene. To platí aj pri bielej srsti, ktorá je na svetlých odtieňoch menej viditeľná.

Ďalším faktorom je vzor. Malé vzory lepšie skryjú nečistoty, prach a chlpy. Vzorované a textúrované povrchy rozptyľujú svetlo rôznymi smermi a znižujú kontrast. Pre chlpy to má maskovací efekt, sú menej viditeľné a nemusíte vyberať vysávač zakaždým, keď sa z neho váš pes postaví. Na farby a vzory myslite aj pokiaľ ide o prikrývky, vankúše a koberce.

Podlahy a koberce 

Zariadiť interiér tak, aby bol estetický a zároveň vhodný pre domácich miláčikov, zahŕňa aj správny výber kobercov a podláh. Voľba vhodného povrchu nie je vždy ľahkou úlohou, ale poradíme vám ako na to.  

Akú podlahu vybrať?

Podlahová krytina musí byť v prvom rade odolná voči poškriabaniu. Psie pazúry môžu poškodiť povrchy napríklad pri behaní po byte, vyskakovaní na vás alebo pri hre s hračkami. Zamerajte sa na najviac vyťažené miesta, ako sú vchodové dvere, kde vás veselo vítajú po príchode domov, na východ na balkón či terasu, okolie misiek s jedlom a na miesta zoskoku na zem, napríklad pri posteli a sedačke. 

Zohľadniť treba aj odolnosť voči vlhkosti. Podlahy dostanú zabrať najmä v okolí misky s vodou a pri vchodových dverách, keď sa vrátite z prechádzky v daždi a blate. Nezabudnite ani na malé či veľké nehody, a to hlavne pri šteniatkach, ktoré ešte nemajú osvojené návyky. Nehody sa naopak môžu stať aj starým psom, ktorí nemusia vždy vydržať s vyvenčením až do prechádzky. 

A v neposlednom rade, podlaha v domácnosti so psom musí byť ľahko umývateľná. Hygiena je veľmi dôležitá, nielen pri malých deťoch a alergikoch. Psy si z prechádzok donesú množstvo nečistôt a aj keď im labky umyjete, nečistoty sa môžu nachádzať aj na tele, zachytené v srsti. Vhodné sú podlahy bez štruktúry, v ktorej sa zachytávajú chlpy a špina. Vysávanie a umývanie sa stane vašou každodennou povinnosťou, uľahčite si to najviac ako sa dá. Veľkou pomôckou sa v poslednej dobe stali robotické vysávače, ktoré sú špeciálne prispôsobené na chlpy. Niektoré modely ponúkajú aj umývanie podláh a hygiena vašej domácnosti bude ešte o level vyššie.    

Medzi najlepšie voľby patria laminátové podlahy a dlažba. Obe sú veľmi ľahko umývateľné a zároveň dostatočne odolné voči pazúrom a poškriabaniu. Nezachytávajú nečistoty, ľahko sa pozametajú či povysávajú, a výhodou je aj lepšia hygiena, ktorú oceníte pri malých deťoch a pri alergikoch, ktorým by mohla nahromadená srsť a prach spôsobovať problémy. 

Do domácnosti so psom nie sú ideálne drevené podlahy. Hlavne kvôli riziku poškodenia pazúrmi, ťažšej údržbe, náchylnosti na vodu a nasiakavosti. Neplatí to pre všetky druhy dreva, aj tu nájdete výnimky. Tvrdé dreviny majú vysokú hustotu a lepšiu odolnosť. Medzi ne patrí napríklad dub, buk, jaseň alebo rôzne exotické dreviny. Medzi mäkké druhy dreva patrí borovica, smrek a jedľa. Aj keď sú cenovo výhodnejšie, na výrobu podláh sa používajú ojedinele, práve pre ich nízku tvrdosť a kratšiu životnosť. 

Pes s mačkou na sivej dlažbe.

Ako vybrať koberce

Zatiaľ čo parkety a dlažbu môžete pravidelne zametať a umývať, aby sa nahromadená srsť a prach znížili na minimum, pri kobercoch sa to nedá. To však neznamená, že sa ich musíte definitívne zbaviť. Koberce poskytujú jednoduchý, efektívny a cenovo dostupný spôsob, ako pridať viac pohodlia do vášho interiéru a zútulniť si bývanie. 

Kusové koberce sú v poslednej dobe stále viac obľúbené. Nielen kvôli psom, ale aj z hygienického a praktického hľadiska. Niektoré sú dokonca prateľné a môžete ich podľa potreby jednoducho oprať v práčke a dokonca sušiť v sušičke. Prateľnosť kusových kobercov má výhody aj pri deťoch, ktoré by ho mohli zašpiniť jedlom alebo výtvarnými pomôckami. 

Kusové koberce sa používajú predovšetkým pod konferenčnými stolíkmi v obývačke, ako protišmyková podložka v kuchyniach a pri posteli, kde zvyšujú pohodlie pre vaše bosé nohy. 

Vhodnejšie sú aj pre alergikov, ktorým robí prašné prostredie zdravotné ťažkosti a vysávanie celoplošných kobercov je časovo aj fyzicky náročnejšie.

Skvelou voľbou sú napríklad koberce z polypropylénu, ktorý je vodeodolný a nenasiakavý. Polypropylén je vysoko odolný voči mechanickému poškodeniu a odolá aj psím pazúrom. Vyrábajú sa so spodnou protišmykovou úpravou, ktorá ochráni rozbehnutého psa aj vás. 

Čo sa týka farieb, pri výbere koberca platí rovnaké pravidlo, ako pri sedacích súpravách, vyberajte skôr tmavšie farby, prípadne vzorované a štruktúrované koberce s nízkym vlasom. Vysoký vlas má tendenciu zadržiavať chlpy a ťažšie by sa vám vysávalo. Nehovoriac o tom, že niektoré robotické vysávače môžu mať problém vyjsť alebo nepovysávajú tak dôkladne, ako by mali.

Čierne psy na sedačke a koberec.

Tapety a farby na stenu

Bývanie so psom si vyžaduje väčšiu pozornosť vo viacerých smeroch. Jedným z nich sú aj vaše steny, ktoré budú namáhané a testované každý deň. Predovšetkým pri väčších plemenách, ale prispieť vedia aj tie menšie. K zašpineniu stien dochádza hlavne v okolí pelechu, kde sa môžu obtierať o stenu. Frekventovaným miestom sú aj vchodové dvere a dvere na terasu. Po príchode z prechádzky môžu byť špinaví alebo mokrí a vyhnúť sa stenám je v malých priestoroch na chodbe ťažšie. Existujú riešenia, ktoré vám s tým pomôžu:

  • Tapety – umývateľné tapety sú ľahkým a zároveň pomerne lacným riešením. Dizajnové vzory dodajú Interiéru šmrnc a oživia celý priestor. Prekvapí vás obrovské množstvo vzorov, z ktorých si môžete vyberať. Materiály, z ktorých sa umývateľné tapety vyrábajú, sú vodeodolné a ľahko sa utierajú bez poškodenia vzhľadu. Využite ich na najviac namáhaných miestach, ako sú hala, okolie dverí, pelechu alebo misiek s jedlom.
  • Náter – umývateľné interiérové farby na steny sú taktiež dobrou voľbou. Používajú sa aj do detských izieb, za písacie stoly, aj ako zástena do kuchýň. Výhodou umývateľných farieb je odolnosť, široká farebná škála a dostupnosť v každom obchode s farbami a hobby marketoch. 

Stoly a stoličky

Záujem domácich miláčikov smeruje aj na ďalší nábytok, jedálenské stoly plné dobrôt a konferenčné stolíky s pochúťkami. Labky vášho psa a zvedavý ňufák budú pravidelne kontrolovať obsah vašich tanierov a nepovšimnuté nezostanú ani nohy stolíkov, na ktoré sa zameriavajú predovšetkým šteniatka. 

Nohy stolov a stoličiek

Či už ide o konferenčný stolík, jedálenský alebo pracovný stôl, zvážte správny výber materiálu nôh. Ideálnou voľbou sú pevné kovové nohy, ktoré sú veľmi elegantné a pôsobia luxusne. Estetická hodnota je veľkým plusom, ale podstatná je hlavne ich odolnosť voči prípadnému ohrýzaniu psom. Oproti drevu, ktoré môže byť väčším lákadlom, kovové nohy nebudú pútať pozornosť. Ak sa vám do interiéru hodí drevený stôl, v ponuke výrobcov nájdete varianty s drevenou doskou a kovovými nohami, ktoré sú ideálnym kompromisom. Kovové nohy sa udržujú čisté veľmi jednoducho, stačí ich pretrieť vlhkou handrou. 

Čierny pes pri stolíku so zmrzlinou.
Výška stolov

Upriamiť pozornosť treba aj na správnu výšku konferenčného stolíka. Vyšší stolík je lepšou voľbou, hlavne pri väčších plemenách. Výška stola je dostatočná vtedy, keď máte položené veci mimo dosahu veselého chvosta, ktorým by vám pozhadzoval poháre, aj mimo dosahu hlavy, ktorá by vám nenápadne uchmatla večeru. 

Stabilita a bezpečnosť

Stabilita stolov, skriniek a ďalšieho nábytku je dôležitá nielen v domácnosti so psom, ale aj v domácnosti s deťmi. Nikdy neviete, kam sa pokúsia vyliezť alebo vyskočiť. Hlavne pri komodách a knižniciach myslite na upevnenie do stien. Zabránite tým zhodeniu nábytku a prípadnému ublíženiu.

Jedovaté izbové rastliny 

Prispôsobenie bývania zahŕňa aj správny výber izbových rastlín. Niektoré rastliny, ktoré  bežne kúpite v záhradníctve, môžu byť pre zvieratá toxické. Aj keď nemusí ísť hneď o vážne problémy s fatálnymi následkami, je lepšie sa im vyhnúť, aby vás neprekvapili akékoľvek zdravotné problémy v prípade zjedenia. Ktorým rastlinám sa treba vyhnúť? 

  • Papradie (Asparagus fern) – známe ako priadkové papradie, môže spôsobiť vracanie alebo hnačku. 
  • Ľalia – všetky jej časti sú toxické pre psov a môžu spôsobiť poškodenie a zlyhanie obličiek.
  • Difenbachia – je veľmi jedovaná, obsahuje dráždivé látky, ktoré môžu spôsobiť opuchy tváre, pálenie pokožky, zápal rohovky a v niektorých prípadoch dokonca aj smrť.
  • Filodendron – obľúbená izbová rastlina, ktorá má nízku toxicitu, ale pre mačky a psov môže byť veľmi nebezpečná.
  • Potos – podobne ako filodendron, obsahuje kyselinu, ktorá po požití spôsobuje tráviace ťažkosti.
  • Monstera – je mierne jedovatá, môže spôsobiť pálenie úst a tráviace ťažkosti.
  • Amarylka – môže spôsobiť hnačku a zvracanie.
  • Philodendron – obsahuje látky, ktoré môžu podráždiť pokožku a sliznicu.
  • Ricinus – je extrémne jedovatý, môže spôsobiť kŕče a zlyhanie orgánov.
  • Kaládium – požitie listov môže spôsobiť opuchy a problémy s dýchaním.
  • Prýštec najkrajší – poznáte ho ako vianočnú ružu, ktorá pred sviatkami zaplaví všetky predajne. Obsahuje škodlivé látky, ktoré po požití môžu vyvolať podráždenie tráviaceho traktu, nevoľnosť, vracanie a bolesť brucha. 
  • Skalník – má jedovaté korene, ktoré by mohli byť nebezpečné najmä pre zvedavé šteniatka, ktoré sa radi prehrabávajú v črepníkoch. Vyvoláva zvracanie a závraty.
  • Lopatkovec – môže vyvolávať tráviace ťažkosti, nepatrí do detskej izby, ani do domácnosti so psom.
  • Svokrin jazyk (Sansevieria) – v domácnostiach sa vyskytuje veľmi často, po zjedení listov môže spôsobiť podráždenie tráviaceho traktu a bolesť hlavy.
  • Aloe vera – možno vás to prekvapí, lebo jej liečivé účinky sú dobre známe, ale pri vyššej konzumácii môže spôsobiť bolesti žalúdka a kŕče.
Svokrin jazyk v bielych črepníkoch.

Ak už doma niektorú z týchto rastlín máte, nemusíte sa jej hneď zbavovať, vyložte ju na vyvýšené miesto alebo na balkón (ak tam psy nemajú prístup). Staršie psy, ktorých už dobre poznáte, sú pravdepodobne zvyknutí a neobľubujú ochutnávanie izbových rastlín. Pozor si treba dať hlavne pri zvedavých šteniatkach, ktoré radi preskúmajú celú domácnosť, vrátane kvetináčov.

Doplnky do interiéru so psom

Domácnosť so psom si vyžaduje viacero opatrení, ktoré sa týkajú aj doplnkov v interiéri. Pes je súčasťou rodiny, je to spoločenský tvor a veľmi rád bude tráviť čas s vami, nech ste kdekoľvek. Aby ste sa doma cítili dobre a netrávili čas len upratovaním a upozorňovaním na zákazy, zvážte aj výber týchto doplnkov: 

  • Vankúše – dekoračné vankúše by mali spĺňať podobné kritéria ako čalúnenie sedačiek a kresiel. Obliečky na vankúše vyberajte tak, aby boli vhodné do práčky. Sledujte aj informácie k údržbe, aby ste ich mohli oprať na čo najvyšší stupeň. Pri nižších stupňoch a ručnom praní je väčšia pravdepodobnosť, že sa prípadných škvŕn nezbavíte tak ľahko.
  • Deky a prikrývky –  podobne, ako pri vankúšoch, vyhnite sa dekám, ktoré sa nemôžu prať na vyššie stupne. Prikrývky na sedačky a kreslá vám pomôžu znížiť opotrebovanie spôsobené trením a škrabaním pazúrmi. Vyberajte pevnejšie a odolnejšie deky, vyhnite sa pleteným, semišovým a zamatovým, ktoré zachytávajú chlpy a sú viac náchylné na poškodenie.
  • Posteľné obliečky – bez ohľadu na to či váš pes spáva vo vašej posteli alebo nie, aj tu môžete očakávať nádielku chlpov. Aj keď má ležanie v posteli zakázané, rozvírené chlpy a prach sa obliečkam nevyhnú. 
  • Závesy – väčším problémom sú pri mačkách, ale aj pri psoch treba zvážiť, ako dlho vydržia tenké biele záclony bez poškodenia a zašpinenia. Niekedy postačí naháňanie muchy alebo iné nepredvídateľné správanie. Vyberajte skôr pevné závesy, ktoré sú aspoň trochu odolné a dajú sa oprať v práčke. 
Psy na sivom gauči a dekoračné vankúše.

Nábytok pre vášho domáceho maznáčika

Prešli sme si správny výber nábytku, podláh, kobercov a ochranu stien, ale prispôsobiť bývanie pre psa sa dá ešte ďalším spôsobom – správnym výberom potrieb pre psa. Vhodný výber pelechu, misiek s jedlom a zabezpečenie domácnosti vám obom prinesie úžitok. 

Pelech pre psa

Potreby pre psov môžete zakomponovať do interiéru ako dekorácie, aby ste zachovali útulnosť miestnosti a zároveň vyhoveli ich potrebám. Ponuka pelechov pre psov je naozaj veľká a všetky sú dostatočne odolné a pevné, takže sa môžete zamerať na veľkosť a dizajn, ktorý sa vám bude hodiť do domácnosti. Zohľadnite veľkosť vášho psa, aby sa v pelechu cítiť dobre a pohodlne. Umiestnite ho tam, kde sa zdržiava väčšinu dňa. Býva to miesto z ktorého majú dobrý výhľad na dvere a celkové dianie v domácnosti. Správnou veľkosťou a umiestnením zvýšite pravdepodobnosť toho, že bude pelech naozaj používať a nebude sa premiestňovať na pohovku či do vašej postele. Do luxusného interiéru môžete pokojne zvoliť aj tzv. leňošku, na ktorej bude mať doslova kráľovský priestor.

Pes a dieťa ležiaci v pelechu.
Misky pre psa

Výber misky pre psa môže lákať k lacnejšiemu a menej kvalitnému výberu, veď psom na tom nezáleží a najedia sa s rovnakou radosťou bez ohľadu na ich dizajn. To je síce pravda, ale myslite na to, že misky budú stále vystavené na očiach. Vyberte si štýlové a moderné misky, ktoré doplnia dizajn interiéru a nebudú len zavadzajúcim prvkom v kuchyni či na chodbe. Výbornou voľbou sú vyvýšené misky či stojany pod misky, ktoré zabránia sadaniu prachu rozprúdeného chôdzou a zároveň sú pre psov komfortnejšie. Nezabudnite ani na vodeodolné a protišmykové podložky pod misky, aby ste ľahšie utreli rozliatu vodu či vysypané jedlo popri miskách. 

Hračky pre psov

Mladšie aj staršie psy obľubujú hračky, hryzenie a naháňanie loptičiek. Aby sa z vášho nového dekoračného vankúša nestal požutý a roztrhaný kúsok, zabezpečte dostatok hračiek, ktoré psa zaujmú a obľúbi si ich. Aj tu môžete myslieť na dizajn interiéru a všetky hračky odkladať do štýlového boxu alebo úložného koša. V interiéroch ladených do dreva sa budú vynímať drevené truhlice alebo látkové košíky v neutrálnych odtieňoch. Do farebných interiérov zoženiete vzorované aj jednofarebné varianty, ktoré môžete dokonale zladiť podľa vašich potrieb.     

Šteniatko na látkovej sedačke s hračkami.   
Zábrany a bezpečnosť

Okrem ochrany interiéru zohľadnite aj bezpečnosť vašich domácich miláčikov. Nejde len o zničenie vašich vecí, ale aj o bezpečnosť psov. Okrem vyššie spomenutých toxických rastlín môžu byť nebezpečné aj káble, napríklad pod pracovným stolom. Vyriešiť to môžete zábranou okolo stola alebo len pod stolom, tak aby sa šteniatko nedostalo ku káblom. Rizikom nemusí byť len rozhryzenie káblov, ale aj nehoda psíka, ktorý ešte nemá osvojené návyky.