Ako zabezpečiť nábytok a domácnosť pred deťmi

Dieťa držiace bezpečnostný zámok na zásuvke komody.

Chcete minimalizovať riziko úrazu vášho dieťaťa v domácnosti? Poradíme vám, ako na to.

Zabezpečenie nábytku v domácnosti je jedným zo základných aspektov ochrany pred úrazmi detí, na ktorý sa často zabúda, až kým nie je neskoro. Domov, zvyčajne miesto pohodlia a bezpečia, môže skrývať mnohé nenápadné nástrahy pre malých prieskumníkov. 

Batoľatá a malé deti, poháňané zvedavosťou, často interagujú so svojím prostredím nepredvídateľným spôsobom a premieňajú obyčajný nábytok na potenciálne nebezpečenstvo.

Práve preto sme pre vás pripravili tento článok, ktorý má za cieľ zdôrazniť zásadný význam dôkladného zabezpečenia nábytku. Ponúkame vám praktické rady a kroky na zmiernenie rizík a na dosiahnutie toho, aby váš domov zostal bezpečným miestom pre jeho najmladších obyvateľov.

Malé dieťa snažiace sa vyliezť do vane.

Prečo je zabezpečenie nábytku tak dôležité?

Začnime tým, prečo je dôležité venovať pozornosť zabezpečeniu nábytku. Prirodzená detská potreba skúmania celého okolia môže viesť k mnohým nebezpečným situáciám, spôsobeným nezabezpečeným nábytkom. 

Väčšina úrazov detí do 5 rokov sa stane práve doma. Vysvetlenie je jednoduché, menšie deti trávia väčšinu času práve tu a ustrážiť ich po celý čas je nemožné. Príbehy o úrazoch spôsobených prevrátením skríň alebo nárazmi do ostrých hrán potvrdzujú, že prevencia je kľúčová a pred príchodom bábätka je nutné identifikovať rizikové faktory domácnosti. 

Identifikácia rizikových faktorov

Niektoré faktory zvyšujú pravdepodobnosť nehôd súvisiacich s nábytkom v domácnosti. Ide napríklad o typ nábytku (vysoké, ťažké kusy sú náchylnejšie na prevrátenie), umiestnenie nábytku (rizikové sú kusy nábytku umiestnené na nestabilných plochách alebo v blízkosti miesta, kde sa často hrajú deti) a absencia kotviacich či zaisťovacích zariadení.

Zvlášť ohrozené sú deti vo veku od 1 do 5 rokov vzhľadom na ich vývojové štádium. Tieto deti sú zväčša rozbehané, zvedavé a často si neuvedomujú potenciálne nebezpečenstvá, takže je pravdepodobnejšie, že vylezú na nábytok alebo potiahnu nestabilné alebo neukotvené predmety. 

Najlepší čas začať so zabezpečovaním nábytku je ešte skôr, ako deti dosiahnu tieto vysoko mobilné a prieskumné štádiá, ideálne teda keď sú dojčatá alebo dokonca ešte pred narodením. Včasná implementácia bezpečnostných opatrení vám umožní už od začiatku vytvárať bezpečné prostredie a upravovať tieto opatrenia podľa toho, ako dieťa rastie a ako sa menia jeho schopnosti.

Výber bezpečného nábytku

Pri výbere nového nábytku do domácnosti s deťmi je dôležité hľadať kusy, ktoré sú navrhnuté s ohľadom na bezpečnosť. To zahŕňa vyhľadávanie nábytku so zaoblenými hranami, stabilnou konštrukciou a vyrobeného z netoxických materiálov. Okrem toho by ste mali hľadať produkty, ktoré spĺňajú bezpečnostné štandardy a majú príslušné certifikácie, čo je znakom kvality a bezpečnosti.

Malé dieťa opreté o skrinku v obývačke.

Tipy na zabezpečenie domácnosti a nábytku

Skrine a regály

Veľké a vysoké kusy nábytku, ako sú skrine a regály, predstavujú jedno z najväčších rizík v domácnostiach s deťmi. Upevnenie týchto kusov nábytku na stenu je nevyhnutné, aby sa predišlo ich prevráteniu. Preto zvážte použitie nábytkových kotiev a upevňovacích súprav, ktoré sú špecificky navrhnuté pre váš typ steny. Okrem toho je dôležité zabezpečiť, aby dvere skríň mali bezpečnostné zámky alebo úchytky, ktoré zabránia deťom v otváraní a potenciálnom prístupe k nebezpečným predmetom.

Dieťa vyťahujúce oblečenie zo zásuvky komody.

Stoly a stoličky

Stoly a stoličky sú často centrom rodinného života, ale ich ostré hrany a možnosť prevrátenia predstavujú riziko pre malé deti. Použitie mäkkých návlekov alebo špeciálnej lepiacej peny na ostré hrany a rohy môže znížiť riziko zranení. Okrem toho je dôležité zabezpečiť, aby stoličky a stoly boli dostatočne stabilné a aby sa neprevrátili, čo znamená investovať do kusov nábytku so širokou základňou a nízkym ťažiskom.

Mäkká ochrana ostrých rohov stola.

Koberce

Koberce sa môžu na hladkých podlahách ľahko šmýkať, čo predstavuje riziko pádu pre deti, ktoré sa učia chodiť alebo behajú po dome. Použitím protišmykových podložiek pod koberce môžete zvýšiť ich stabilitu a znížiť riziko úrazu.

Posteľné mantinely

Ak dávate dieťa spať na vašu posteľ, je dôležité pridať mantinely, ktoré zabránia jeho spadnutiu. Na trhu sú dostupné rôzne typy mantinelov, ktoré sa dajú ľahko namontovať a sú navrhnuté tak, aby poskytovali bezpečnú bariéru a ochranu pred pádom.

Batoľa opreté o mantinel na posteli.

Kuchynský nábytok a spotrebiče

Kuchyňa je tiež plná nebezpečenstiev pre zvedavé malé ruky. Zabezpečenie skriniek a zásuviek pomocou bezpečnostných zámok zabráni deťom v prístupe k nebezpečným predmetom, ako sú nože, príbory a iné kuchynské náradie či potraviny. 

Detská poistka na kuchynskej skrinke.

Je tiež dôležité zabezpečiť, aby boli všetky ľahko dostupné spotrebiče, ako sú rúry a mikrovlnné rúry, vybavené bezpečnostnými zámkami alebo zariadeniami, ktoré bránia ich neúmyselnému zapnutiu.

Malé dieťa držiace dvere kuchynskej rúry.

Kúpeľňa a skrinky

V kúpeľni sa mnohokrát nachádzajú rôzne chemické prípravky na čistenie, šampóny, mydlá či krémy, ktorých požitie by mohlo deťom spôsobiť nepríjemnosti. Uistite sa preto, že ich máte mimo dosah detí, najlepšie zavreté v zabezpečenej skrinke. Skrinky, podobne ako skrine, šuflíky či iné otváracie kusy nábytku, vybavte detskou poistkou. Vyberajte takú, s ktorou si deti samé neporadia, no ktorá sa pre vás bude ľahko otvárať. 

Detská poistka na skrinke.

Do vane či sprchového kúta si kúpte protišmykovú podložku, aby sa vaše dieťa pri hygiene nepošmyklo. Odporúčame vám aj koberček, ktorý zachytí vodu pri vychádzaní zo sprchy, aby ste udržali podlahu suchú a zabránili tak prípadnému pošmyknutiu. 

Dve deti vyťahujúce čistiace prostriedky z kúpeľňovej skrinky.

Elektrické zásuvky a káble

Obzvlášť pozor treba dávať aj na elektrické zásuvky. Na trhu je niekoľko druhov detských poistiek, ktorými jednoducho zaplombujete nepoužívané a ľahko dostupné zásuvky, do ktorých by vaši malí nezbedníci radi vopchali prsty. 

Tak isto si dajte pozor aj na vytŕčajúce káble. Uistite sa, že všetky elektrické káble sú bezpečne ukryté alebo upevnené tak, aby neboli pre deti dostupné.

Detské poistky na elektrických zásuvkách.

Televízor a ťažké predmety

Televízory a iné ťažké predmety by mali byť umiestnené na stabilných a nízkych nábytkoch alebo upevnené na stene, aby sa zabránilo ich prevráteniu. Je dôležité zabezpečiť, aby káble a prívodné šnúry tak isto neboli dostupné pre deti.

Dieťa opreté o skrinku v obývačke.

Okná a dvere

Ľahko dostupné okná a dvere na balkón, lodžiu alebo terasu zabezpečte poistkou na kľučky alebo dvere, aby ste zabránili nebezpečenstvu vypadnutia. Medzery v balkónovom alebo terasovom zábradlí, ktoré sú väčšie ako 8cm, vyplňte plexisklom alebo iným pevným materiálom a dbajte aby pri zábradlí neboli žiadne predmety či kusy nábytku, na ktoré sa dá ľahko vyliezť. 

Ak máte vo dverách vložené kľúče, ktorými sa dvere dajú zavrieť, radšej ich odkladajte do dostatočne veľkej výšky alebo na iné bezpečné miesto. Keď vaše dieťa už dočiahne na kľučku, hneď začne skúšať otáčať kľúčom a hrozí riziko, že sa vymkne v miestnosti. 

Druhým problémom dverí sú privreté pršteky. Na dvere môžete prichytiť mäkkú zábranu alebo umiestniť na zem záražku dverí, aby ich deti nevedeli zatvoriť.

Mäkká zábrana na dverách proti zatvoreniu.

Schody

Ak máte v domácnosti schody, určite budete potrebovať bezpečnostnú bránku, vďaka ktorej minimalizujete riziko pádu zo schodov. Existujú pevné bránky, ale aj bránky roletového typu, ktoré sú síce flexibilnejšie a zapasujú aj na atypické šírky schodiska, ale sú menej odolné a rozbehnuté dieťa by možno nezastavili. 

Malé deti pri bezpečnostnej bránke na schodoch.

Odstránenie nebezpečných predmetov

Alkoholické nápoje a cigarety držte vždy mimo dosah a ideálne aj mimo zrak detí. To isté platí pre čistiace prostriedky, lieky, náradie, ostré predmety a iné potenciálne nebezpečné predmety. V podstate všetko nebezpečné sa snažte mať v zabezpečených skrinkách, prípadne iných, pre deti ťažko dostupných miestach.

Dieťa vyťahujúce veci z kuchynských zásuviek.

Vzdelávanie detí o bezpečnosti a osveta

Odporúčame vám nainštalovať do bytu aj senzory dymu a oxidu uhoľnatého, pre bezpečnosť celej domácnosti. Takisto si zabezpečte penový hasiaci prístroj, pre prípad nečakaného požiaru. Vybavte svoju domácnosť lekárničkou, obsahujúcou všetko potrebné pre prvú pomoc a robte jej pravidelnú revíziu. 

Zatiaľ čo opatrenia fyzickej bezpečnosti sú kľúčové, rovnako dôležité je aj vzdelávanie detí o nebezpečenstvách, ktoré hrozia v spojení s nábytkom a o dôležitosti bezpečnosti pri hre. Pravidelne im preto dôrazne, trpezlivo a hlavne pokojne prízvukujte pravidlá bezpečného správania sa. 

Veríme, že ste v našom článku našli odpovede na otázky ohľadom správneho zabezpečenia vašej domácnosti pre deti. Dobre zabezpečená domácnosť vytvorí pre deti prostredie, ktoré podporuje ich zvedavosť, ale zároveň chráni ich blaho.