Ako vidíme kuchyne my v roku 2022

Kuchyňa dnes neslúži len na povinnú prípravu jedla. Ale je aj miestom, kde sa stretávame s celou rodinou pri raňajkách, kde “klábosíme” so známymi pri dobrej káve alebo robíme s deťmi domáce úlohy. Mala by byť príjemným miestom, kde sa každý bude cítiť dobre.

Ak plánujete novú kuchyňu, zariaďujete sa, alebo ju chcete prispôsobiť aktuálnym trendom a hľadáte nové inšpirácie, máme pre vás zopár tipov z nášho kuchynského štúdia Nolte-DanKüchen. Poďme na to!


Kuchyňa s obývačkou ladí do jedného celku

V minulosti sme boli zvyknutí, že kuchyňa je oddelená a varí sa za zatvorenými dverami. V súčasnej dobe je pokračujúcim trendom prepájať kuchyňu s obývačkou a vytvárať plynulý prechod medzi dvomi miestnosťami do jedného celku.

Ideálne je zvoliť rovnaké materiály kuchyne a nábytku do obývačky. Ak máme biele lakované dvierka v kuchyni, je dobré, aby sa podobné prevedenie objavilo aj v obývačke. Takisto je to aj s drevodekorom pracovnej dosky či materiálu, ktorý je použitý na zástene v kuchyni. Ak materiály farebne, tvarovo a dekorovo spolu ladia, máte pocit, že ste v jednotnom interiéri.

Dbajte na detaily!  Vybrané dizajnové prvky zopakujte v oboch priestoroch. Napríklad, ak máte sklenenú zástenu s peknou grafikou, podobný obraz zopakujte v obývačke.  Nevynechajte ani zaujímavé dekoratívne prvky. Z rovnakého materiálu môžete mať v kuchyni stojan na fľaše a v obývačku misu na ovocie. Zo širokej ponuky jedálenských stolov zvoľte  taký, aby bol praktický a súčasne vytváral vkusný dizajnový kúsok. Klasické kuchynské stoličky takisto môžete nahradiť čalúnenými, ktoré sa dopĺňajú so sedačkou, taburetkou či kreslom. Myslite aj na konštrukčné prepojenie oboch priestorov.

V našom štúdiu Nolte-DanKüchen vám radi ukážeme možnosti vo vašom domove. Dohodnite si u nás návštevu.

Každé riešenie kuchyne a obývačky je individuálne a nie vždy sa hodí zjednotenie miestností do jedného celku. Ak  túžite po parádnej luxusnej kuchyni do otvoreného priestoru, nechajte ju vyniknúť. Vynikne ako solitérny kus.

Skrinky až po strop a tzv. premostenia

Naši zákazníci nehľadajú  jednoduché riešenia kuchynských zostáv. Zaujíma ich netradičné uloženie skriniek pri zachovaní dostatočného úložného priestoru. Skĺbenie funkčnosti, tvarovej rozmanitosti a minimalistického štýlu vyzerá byť ako zložitá úloha, ale v našom štúdiu vždy nájdeme pre vás riešenie.

V štandardných výškach umiestňujeme hornú radu skriniek až po strop. Do bočných skríň volíme zabudované spotrebiče. Tieto tvoria akoby oporné piliere. Medzi ne navrhneme horné skrinky s dvoma rôznymi hĺbkami, pracovnú dosku a drez.

Takáto kuchyňa je tvarovo rozmanitá a charakteristická členitým riešením. Potešíte sa, lebo zmenšením šírky hornej zostavy si nebúchate hlavu o skinky. Umývanie riadov bude odteraz pre vás “potešením”.

Ktoré dekory a farby sú vyhľadávané? 

Čierne kuchyne sú elegantnou záležitosťou a sú stále viac a viac žiadané. Antracitová až čierna farba krásne ladí s vybraným odtieňom drevodekoru. Tmavá farba tvorí základ. Krásne vynikne v spojení s vybraným svetlým odtieňom drevodekoru alebo dreva.
Módnou záležitosťou je zladenie s industriálnymi materiálmi – betónom či hrdzou. Z drevodekoru prevláda “dub” od naturálnych až po rôzne tmavšie odtiene. Obľúbené sú dyhy, ktoré sa moria do rôznych odtieňov.

Nové dekory ako napríklad dub grafit a iné tmavé dekory ponúkame aj v tzv. bezodtlačkovej úprave. Ide o špeciálnu úpravu povrchu skriniek. Pri ich bežnom používaní  neuvidíte odtlačky, “ťapky” prstov. A to sa vám bude páčiť, ak neplánujete leštiť skrinky každý deň.

Matný či lesklý vzhľad?

Lesklý povrch vytvára elegantnú, atraktívnu kuchyňu. Čoraz viac je však populárny matný vzhľad kuchyne, ktorý má svoj nezameniteľný štýl. Navyše je praktický, pretože je odolný voči nečistotám a odtlačky prstov a iné škvrny na matnom povrchu sú menej viditeľné. Matný povrch absorbuje svetlo a vnáša do priestoru pokojnejšiu atmosféru. Hodí sa skôr do väčších priestorov. Voľakedy sa volil pre tradičný štýl, ale teraz aj moderné prevedenie kuchýň vyzerá dobre v matnom prevedení.

Moderná klasika 

Stále obľúbené a žiadané sú rustikálne kuchyne, ktoré prinášajú čaro vidieka do našich príbytkov. Sú určené pre vás, ktorí máte radi kubiku a páči sa vám tento štýl. Ak máte kuchyňu v otvorenom priestore, potom je vhodné, aby k nej ladil aj nábytok v obývačke v podobnom dizajne. Vytvoríte pokojné a útulné miesto pre varenie a relax.

LED osvetlenie

Osvieženie kuchynskej linky a vytvorenie zaujímavej atmosféry vytvorí led osvetlenie, led pásiky. LED osvetlenie sa ľahko inštaluje a má množstvo výhod. Je úsporné a funkčné. Efektným podsvietením vnútra vitrín, výklenku, pracovnej dosky či zásteny získate nezameniteľný štýl u vás doma. Osvetlenie detailov vyzdvihne hodnotu celej kuchyne. Málokto vie, že môžete meniť jas a teplotu svetla. Slabé tzv. tlejúce svetielko v teplej farbe slúži ako kontúrovka linky v tme a zároveň vytvára veľa, veľa romantiky pri minimálnom odbere elektriny.
Zaujímavosť: Studené svetlo nepriťahuje hmyz.

Dvierka  BEZ úchytiek

V tomto roku sa objavujú drevené úchytky. Sú skôr módnou záležitosťou a vecou vkusu. Väčšinu zákazníkov však volí “bezúchytkové dvierka”, ktoré vytvárajú nerušivý dojem a harmóniu v priestore. Najčastejšie ide o vyfrézovaný žľab do dvierok alebo alternatívnym riešením sú “priebežné” lišty. Zvislé lišty na prístrojových s potravinových skriniach. Horizontálne na spodných skriniach.

Ak plánujete novú kuchyňu, hoďte starosti na nás a príďte k nám do domu nábytku Albero v Bratislave.