Ako udržiavať kuchyňu čistú: Praktické rady na čistenie rôznych povrchov a spotrebičov

Čistá kuchynská linka, povrchy bez mastnoty a spotrebiče, ktoré aj po čase vyzerajú ako nové? Sen každej gazdinky. Poradíme vám, ako z vašej kuchyne vykúzliť žiarivý a čistý priestor pre celú rodinu. Prečítajte si podrobné návody, ako zatočiť s vodným kameňom aj mastnými povrchmi. A na záver pridáme skvelé tipy na domáce čistiace prostriedky a návod, ako sa zbaviť vínnych mušiek a mravcov.

23 tipov, ako udržať poriadok v kuchyni

Základom každej čistej kuchyne je priebežné udržiavanie poriadku. Aj po najväčšom uprataní celej kuchynskej linky a všetkých spotrebičov sa pri prvom väčšom varení opäť zašpiní. Poradíme vám, ako udržať kuchyňu čistú čo najdlhšie, ako postupovať počas varenia a na čo nezabudnúť. V skutočnosti to vyžaduje len trochu úsilia a pozornosti k detailom.

  1. Upratujte priebežne počas varenia

Kuchyňa sa samozrejme zašpiní hlavne pri varení a pečení. Ak si vytvoríte správne návyky už počas varenia, zostane vám čistá veľmi dlhú dobu a príprava jedál bude menej chaotická. Nezabúdajte už počas varenia pravidelne upratovať neporiadok a utierať nečistoty skôr než zaschnú. V tomto prípade platí pravidlo “čím skôr, tým lepšie”. Namiesto toho, aby ste všetko upratovanie nechali až na koniec, udržujte kuchyňu čistú za pochodu.

  1. Používajte kuchynskú nádobu na kompost

Koše a nádoby na kuchynský bioodpad vám vedia veľmi efektívne uľahčiť udržiavanie poriadku v kuchyni. Kompostovaciu nádobu si umiestnite tak, aby ste ju mali po ruke a priebežne do nej mohli vyhadzovať šupky, ovocnú kôru, odrezky zo zeleniny, škrupiny z vajec aj iný potravinový odpad. 

  1. Nikdy nedávajte špinavé náčinie na pracovnú dosku

Nevytvárajte si neporiadok zbytočne. Zoberte si kúsok papierovej utierky, handričku alebo malý tanier, na ktorý si budete počas prípravy jedál odkladať kuchynské náradie – varešku, ktorou miešate polievku, nôž od masla, servírovaciu vidličku zo šalátu, alebo čokoľvek iné, čo ešte budete počas varenia používať. V obchodoch s kuchynskými doplnkami nájdete aj špeciálne stojany, ktoré vám poslúžia práve na tento účel.

  1. Používajte podložky

Veľa času a upratovania vám ušetria podložky alebo tácky pod rôzne nádoby s potravinami. Najčastejšie sa používajú pod med, oleje a sirupové fľaše. Nemusíte zháňať žiadne špeciálne podklady, veľmi dobre vám poslúžia aj klasické podtácky pod poháre, ktoré ľahko umyjete. Nezabúdajte ani na podložky na krájanie, ktoré využijete aj pri klepaní rezňov a ako podložku pod cesto. 

  1. Niektoré pomôcky umývajte okamžite

Nože, strúhadlá a cedidlá. Pri každom varení použijete minimálne jednu z týchto vecí. Práve pri tejto trojici dochádza najčastejšie k zaschnutiu jedál a ťažšie sa umývajú. Ruku hore, kto ešte neoškrabával uschnutú špagetu z cedidla alebo zaschnutý syr zo strúhadla. Ušetrite si robotu a opláchnite ich čo najskôr. 

  1. Kuchynský drez udržujte prázdny

Kuchynský drez sa snažte udržiavať prázdny a čistý. Vyskytuje sa tu najviac baktérií, mastnoty a špiny. Pokiaľ máte miesto v umývačke riadu, odkladajte špinavý riad priamo tam. Navyše, počas prípravy jedál potrebujete kuchynský drez prázdny, či už pri cedení cestovín, umývaní zeleniny, alebo opláchnutí misy, ktorú potrebujete použiť ďalej. Nie je nič horšie, než narýchlo vykladať špinavý riad z drezu von, aby ste mohli pokračovať vo varení.  

  1. Používajte kryt do mikrovlnky

Ohrievanie jedál v mikrovlnke je vo väčšine domácností každodennou záležitosťou. Pri zohrievaní sa vnútro mikrovlnky môže zašpiniť jedlom, ktoré sa po zaschnutí veľmi ťažko čistí. Kryt do mikrovlnky, vám vie ušetriť veľa práce s čistením a zároveň znižuje dobu ohrevu jedla. Keď sa vám kryt zašpiní, stačí ho len opláchnuť a opäť ste o krok bližšie k vysnívanej čistej kuchyni.

  1. Každá vec má svoje miesto

Správne zorganizovaná kuchyňa vám ušetrí veľa času pri hľadaní ingrediencií, ale aj pri udržiavaní čistej kuchyne. Ak majú všetky potraviny svoje miesto, neprekvapí vás zabudnutá hnilá paradajka v chladničke, hľadanie kypriaceho prášku rukami od múky, ani mole v zapadnutom čajovom vrecúšku. Pomôžu vám priehľadné organizéry, sklenené a plastové nádoby na potraviny, ale aj systém, ktorý si zavediete a následne budete dodržiavať.

  1. Vytvorte si zóny v kuchyni

Pravidlo, ktoré platí pri veľkých aj malých kuchyniach. Vytvorenie zón pre jednotlivé kroky pri varení a pečení vie byť veľmi užitočné. Pokiaľ pracujete s potravinami, ktoré potrebujete umývať vo vode, napríklad s mäsom, zeleninou alebo ovocím, zdržiavajte sa v blízkosti drezu, aby ste zbytočne neprenášali kvapkajúce potraviny na iné miesto. Pri pečení si pripravujte ingrediencie v blízkosti kuchynského robota, aby ste mali múku a všetky ďalšie suroviny čo najbližšie k mise. Pomôžu vám aj dosky a podložky na krájanie, ktoré zachytia čo najviac neporiadku.

  1. Umývajte pracovnú dosku

Pracovná doska dostáva zabrať nielen počas varenia, ale aj pri obyčajnom krájaní rožkov či čistení ovocia. Aby vaša kuchyňa zostala čistá čo najdlhšie, snažte sa utierať pracovnú dosku priebežne. Zaberie vám to pár sekúnd a nikdy vás neprekvapí zaschnutá špina ani rozsypané omrvinky. Ak si tento návyk osvojíte, bude vás stále čakať čistá kuchyňa.

  1. Nepreplňujte pracovnú plochu

Pri pracovnej doske ešte ostaneme. Nezabúdajte na to, že je to pracovný priestor, ktorý nesmie byť zaprataný a preplnený vecami. Pri príprave jedál potrebujete dostatok miesta na všetky suroviny, pracovné náčinie, misky a dosky na krájanie. Nemali by vám zavadzať žiadne nepotrebné veci, kuchynské spotrebiče, ktoré práve nepotrebujete, ani náhodne položené predmety, ktoré do kuchyne vôbec nepatria. Pamätajte na pravidlo – viac vecí, viac neporiadku.

  1. Metla alebo vysávač po ruke

Podlaha v kuchyni sa zašpiní takmer pri každom varení. Nehovoriac o tom, že si špinu roznesiete aj do ďalších častí domu a zbytočne si pridáte prácu navyše. V kuchyni by mala byť vyčlenená metla, ktorá bude stále po ruke, alebo vysávač, ktorým prebehnete podlahu dôkladnejšie ako s metlou. 

Skvelou pomôckou sú aj kuchynské koberce a rohože. Okrem protišmykových vlastností spĺňajú aj ďalšie kritérium – možnosť prania v práčke, ktoré vám opäť uľahčí námahu pri upratovaní.

  1. Používajte kuchynskú zásteru

Pokiaľ chcete udržiavať kuchyňu čo najviac čistú a ušetriť si siahodlhé upratovanie po každom varení, pomôže vám klasická zástera. Poslúži najmä na rýchle utretie rúk, ktoré by ste buď utreli do nohavíc alebo nechali kvapkať na podlahu, ale aj na pomoc pri zachytení horúcich pokrievok, zhrnutie omrviniek a rýchle utretie dosky. V neposlednom rade, udrží vaše oblečenie čisté, čo je taktiež veľkým bonusom.   

  1. Večerná kontrola kuchyne

Tak ako to býva v profesionálnych kuchyniach reštaurácií, aj v tej vašej domácej zaveďte pravidlo večernej kontroly. Každý večer skontrolujte či vám nezostali špinavé riady, zapnite umývačku, zhrňte napadané omrvinky, umyte pracovnú dosku a drez. Zaberie vám to maximálne 5 minút a každé ráno vás bude čakať čistá a uprataná kuchyňa, pripravená na ďalší kolobeh celej domácnosti.

  1. Čistite čistiace pomôcky

Znie to zvlášte, však? Na prvý pohľad možno áno, ale aj čistiace pomôcky treba udržiavať čisté a pravidelne ich vymieňať. Predovšetkým hubky, handry a kuchynské utierky, ktoré sú často v kontakte s vodou a zostávajú vlhké, prípadne nevyžmýkané. Obzvlášť v kuchyni je potrebné udržiavať hygienické prostredie a zatuchnuté utierky plné baktérií sem rozhodne nepatria. 

  1. Odpadkový kôš vyneste každý deň

Najviac špiny a bakterií je pochopiteľne v koši, do ktorého sa v priebehu dňa nazbiera množstvo odpadu. Ideálne je vynášať smeti každý deň, aby ste predišli zápachom a hnilým potravinám v kuchyni. Nehovoriac o tom, že organický odpad ďalej “pracuje” a hlavne v letných mesiacoch sa táto nepríjemná aróma šíri po kuchyni ešte rýchlejšie. Po vyhodení vreca s odpadkami skontrolujte smetný kôš a podľa potreby ho umyte dezinfekčným prostriedkom.

  1. Udržujte skrinku pod umývadlom

Skrinka pod umývadlom býva využívaná hlavne na odkladanie čistiacich prostriedkov. Tento priestor, vzhľadom na odtok a menej hygienické prostredie, nie je až tak vhodný na umiestnenie potravín. Všetky čistiace prostriedky, hubky a handry, metličku so zmetákom a ďalších pomocníkov k upratovaniu si sem prehľadne poukladajte. 

  1. Odkladajte kuchynské spotrebiče

Kuchynské spotrebiče, ktoré nepoužívate denne, odkladajte do skriniek alebo do špajze. Príliš veľa vyložených spotrebičov vám nielenže zaberá miesto, ale zbytočne sa na ne práši a môžu sa zašpiniť aj keď ste ich práve nepoužili. Napríklad ak používate kuchynského robota len cez víkendy, po použití ho dôkladne umyte a na zvyšok týždňa odložte. Bonusom bude aj dobre vyzerajúca kuchyňa, ktorá nie je zaprataná spotrebičmi a rýchlejšie utieranie pracovnej dosky.

  1. Umývačku riadu púšťajte každý deň

Nikdy nenechávajte špinavé riady v dreze, ak má umývačka stále voľné miesto. Namiesto toho, aby ste riady položili na dvakrát, najskôr do drezu a potom do umývačky, vložte ich rovno do umývačky riadu. Taktiež nenechávajte špinavý riad v umývačke cez noc. Má to hneď niekoľko výhod – predídete vyschnutiu zvyškov jedál na riadoch, môžete zapnúť kratší program a umývačka riadu nebude zapáchať. 

  1. Čistite rúru čo najskôr

Mať osvedčený, efektívny a pomerne jednoduchý spôsob čistenia rúry vám ušetrí veľa práce s drhnutím zaschnutých zvyškov. Po dopečení v rúre je samozrejme potrebné počkať kým vychladne a tu väčšinou nastáva problém najčastejšie – neskôr sa na to zabudne. Vytvorte si rutinu, ktorá vám pomôže spomenúť si na umytie rúry. Napríklad keď budete umývať formu na bábovku alebo plech po pečenom mäse. 

  1. Pravidelná kontrola chladničky

Niekedy sa v chladničke nahromadia zvyšky jedál, ktoré časom zostanú zabudnuté alebo  zapadnuté niekde vzadu. Ide hlavne o nedojedené varené jedlá, jogurty a iné mliečne výrobky, zeleninu, ktorá má od čerstvosti veľmi ďaleko, alebo mäsové výrobky, ktoré sa nestihli dojesť. Aj pri chladničke platí pravidlo, že každá vec má svoje miesto. Najlepší spôsob, ako udržať chladničku čistú a nepreplnenú, je vytvoriť si systém a pravidelne kontrolovať potraviny. 

  1. Bezpečne a bez chaosu 

Bezpečnosť v kuchyni úzko súvisí s jej uprataním. Okamžité vyčistenie rozliatych vecí zabráni prípadnému pošmyknutiu a pravidelné odpratávanie neporiadku zníži riziko nehôd (napríklad prevrátenie horúcej panvice, porezanie sa nožom, a pod.). Varenie môže byť stresujúce, obzvlášť ak chystáte nový recept alebo viacero jedál naraz. Udržanie poriadku a systém počas varenia vám pomôže pri bezpečnosti a bude sa vám variť oveľa pohodlnejšie, bez chaosu a bez nehôd.

  1. Zapojte všetkých členov domácnosti

A na záver to najhlavnejšie tajomstvo čistej kuchyne. Do udržiavania poriadku zapojte všetkých členov domácnosti. Váš plán a nový systém môže byť akokoľvek vyšperkovaný do dokonalosti, ale pokiaľ sa nezapojí aj zvyšok rodiny, čistú kuchyňu nájdete len málokedy. Dohodnite sa s ostatnými na nových pravidlách a vytvorte si spoločný systém, ktorý budú všetci dodržiavať.

Bylinky v ruke a čistiace pomôcky.

Ako vyčistiť kuchynskú linku

Kuchynská linka je dominantným prvkom každej kuchyne a v domácnosti dostane poriadne zabrať. Množstvo omrviniek, zvyšky jedál aj lepkavé povrchy sú na dennom poriadku a vyžadujú si pravidelné čistenie. Skôr, než sa pustíte do umývania a drhnutia každého kúsku kuchyne, prečítajte si náš prehľadný návod.

  • Ako vyčistiť kuchynské skrinky a dvierka

Kuchynské skrinky a dvierka patria k pomerne vyťaženým častiam kuchyne. Špina sa na dvierka dostáva nielen z vašich rúk, ale aj pri nehodách, kedy sa potraviny vylejú či rozsypú, nehovoriac o tom, že svoje spravia aj detské rúčky a domáce zvieratá. Pri čistení je v prvom rade potrebné zohľadniť materiál z ktorého je linka vyrobená. Iný prístup si vyžadujú drevené kuchynské linky a iný tie matné či lesklé.

  • Drevené kuchynské skrinky

Čistenie drevených povrchov je na údržbu trochu náročnejšie. Vyžadujú si pravidelné a špecifické ošetrenie, ale pri správnej starostlivosti sa vám odvďačia nádherným vzhľadom a dlhou životnosťou. Pri čistení používajte jemné čistiace prostriedky, ktoré sú určené špeciálne na drevo. Nečistoty a špinu najlepšie odstránite jemne vlhkou handričkou alebo utierkou. Je dôležité vyvarovať sa nadmernému množstvu vody aj agresívnym čistiacim prostriedkom, ktoré by drevo mohli poškodiť. 

Nezabúdajte ani na pravidelné ošetrenie dreva špeciálnym olejom, ktorý zvýrazní štruktúru a prenikne hlboko do povrchu. Medzi najlepšie oleje na ošetrenie dreva patrí napríklad ľanový olej, ktorý drevo ochráni a farebne zjednotí. Pozor treba dať aj na zárezy a škrabance, ktoré si vyžadujú tmel a prebrúsenie, aby vás v kuchyni nečakali nepríjemné plesne. 

  • Lesklé a matné kuchynské skrinky

Počuli ste už o tom, že na lesklých kuchynských skrinkách sú nečistoty vidieť viac, než na tých matných? Je to presne tak. Na lesklých povrchoch sa viac odráža svetlo a škvrny sú oveľa výraznejšie. Napriek tomu sú lesklé povrchy v kuchyni veľmi obľúbené a čistá lesklá kuchyňa vyzerá proste nádherne. 

Pri umývaní začnite správnym výberom čistiaceho prostriedku, ktorý je určený práve na lesklé a matné povrchy. Vyhnite sa abrazívnym čistiacim prostriedkom, ktoré by mohli povrch poškodiť. Lakované kuchynské skrinky sú náchylnejšie na poškriabanie, preto na umývanie používajte jemné handričky a vyhnite sa drsným špongiám či drôtenke.

Väčšie nečistoty je vhodné umývať hneď po zašpinení. Ak už máte škvrny zaschnuté, môžete použiť silnejšie prípravky na škvrny a mastnotu, ktoré zvyknú obsahovať alkohol. Pred použitím si vždy prečítajte pokyny výrobcu a ak máte nový prípravok, vyskúšajte ho najprv na menej viditeľnom mieste. 

  • Ako vyčistiť pracovnú dosku 

Čistá pracovná doska je pre hygienu kuchyne kľúčová. Počas varenia, ale aj pri príprave menších jedál, je častokrát v priamom kontakte s potravinami a rozhodne by nemala uniknúť vašej pozornosti. Na dennej báze sa na čistenie používajú saponáty na riad v kombinácii s vodou. Dosky utierajte jemnou handrou z mikrovlákna, ktorá nepoškodí jej povrch a po umytí ich nezabudnite utrieť suchou handrou. Pri starších zaschnutých špinách alebo väčšej mastnote po oleji môžete použiť špeciálne prostriedky, ktoré čistia povrchy účinnejšie.   

  • Čistenie drevených pracovných dosiek

Najčastejší spôsob, ako vyčistiť drevenú pracovnú dosku, je použitie teplej mydlovej vody a handry, ktorá nepúšťa vlákna. Vyhnite sa používaniu bielidiel, ktoré by mohli narušiť olejovú vrstvu. Drevo je prírodný materiál a vyžaduje si špeciálnejšie ošetrenie ako laminátové a mramorové pracovné dosky. Na druhej strane, ich výhodou je krásny dizajn, ktorý v interiéri pôsobí teplejšie a možnosť opravy pri menšom poškodení (napríklad zárezoch od nožov). Spomenúť treba aj prirodzené antibakteriálne vlastnosti dreva, čo znižuje pravdepodobnosť šírenia baktérií v póroch. 

Približne raz za mesiac je potrebné dosku ošetriť olejom, ktorý oživí povrch a zvýši odolnosť voči ďalším škvrnám. Oleje na drevené kuchynské dosky sú špeciálne určené na povrchy, ktoré prichádzajú do styku s potravinami. Vyrábajú sa väčšinou v bezfarebnom prevedení a po natretí je potrebné nechať olej vyschnúť aspoň 6 hodín, aby dobre vsiakol do dreva. Tento údaj môže byť odlišný pri jednotlivých prípravkoch, preto si podrobne prečítajte návod a riaďte sa pokynmi výrobcu.

  • Čistenie laminátových pracovných dosiek

Pri laminátových pracovných doskách je čistenie pomerne jednoduchšie, nevyžadujú žiadne špeciálne ošetrenie. Môžete použiť teplú mydlovú vodu s octom, ktorý necháte pôsobiť a následne utriete handrou. Nezabudnite dosku utrieť do sucha mäkkou handričkou. Ak sa vám po čase bude zdať povrch matnejší, naneste leštidlo na laminátové povrchy. Nepoužívajte odvápňovacie prostriedky, chlórové bielidlá ani vosky. 

  • Čistenie pracovných dosiek z kameňa

Bežné čistenie dosiek z kameňa nevyžaduje žiadny špeciálny postup. V skutočnosti je to práve naopak – čím jednoduchšie, tým lepšie. Postačí vám teplá mydlová voda a handra z mikrovlákna. Vyhnite sa abrazívnym čističom a bielidlám, ktoré by mohli povrch kameňa alebo tesniace spoje poškodiť.

Bylinky so škoricou a citrónmi na stole.

  • Ako vyčistiť malé kuchynské spotrebiče

Medzi malé kuchynské spotrebiče môžeme zaradiť rýchlovarné kanvice, kávovary, hriankovače, mixéry, odšťavovače aj kuchynské roboty. Najdôležitejšie je umývanie zvyškov jedál ihneď po použití, skôr ako zaschnú. Na čistenie môžete použiť saponát, teplú vodu a jemnú handričku. Okrem komponentov, ktoré sa dajú oddeliť a poumývať samostatne v kuchynskom dreze, nezabudnite ani na ovládací panel a rukoväte, ktoré sa počas varenia zvyknú zašpiniť. 

  • Ako vyčistiť kávovar

Čistenie kávovaru na dennej báze pozostáva hlavne z čistenia nádoby na kávový odpad a nádoby na vodu, kde sa zvykne tvoriť vodný kameň. V kávovare sa kombinuje vlhkosť s teplom, čo sú ideálne podmienky pre rast baktérií a plesní. Ak si chcete dopriať chutnú a zdravú kávu, nezabudnite každý deň vybrať zásobník, poriadne ho poumývať v teplej vode a utrieť do sucha. Podobne je to aj s nádobou na vodu. Jej pravidelným čistením predídete vodnému kameňu, ktorý by mohol kávovar poškodiť. 

Hĺbkové čistenie je individuálne pri každom type kávovaru a podrobný návod nájdete v príručke alebo inštruktážnych videách na internete. Väčšina kávovarov upozorní na potrebu čistenia kontrolkou alebo hláškou na displeji. Ak by ste pokračovali v používaní kávovaru bez čistenia, kvalita kávy bude výrazne klesať a takáto káva nie je chutná ani zdravá.

Náš TIP: Ako použiť zvyšky kávy v domácnosti?Zvyšky kávy z kávovaru vám výborne poslúžia napríklad v záhrade. Kávu môžete rozniesť na hlinu alebo zmiešať s vodou a poliať ňou kvety. Využiť ju môžete aj ako pohlcovač pachov v chladničke. Použitú kávu stačí vložiť do otvorenej misky alebo na tanier a dať do chladničky. 
Zvyšky kávy v pohári v chladničke.

  • Ako vyčistiť kanvicu

Bez ohľadu na to, či používate rýchlovarnú kanvicu alebo kanvicu na sporák, najčastejším problémom býva vodný kameň. V kanvici nenechávajte zvyškovú vodu, ktorá na dne vytvára usadeniny vodného kameňa. Po každom použití vodu vylejte, kanvicu zvonku poutierajte a nechajte otvorenú. 

Na čistenie vodného kameňa je najúčinnejší ocot. Nalejte približne 1-2 dl octu, doplňte vodou a nechajte prejsť varom. Následne vodu vylejte a kanvicu poriadne opláchnite, aby v nej nezostali zvyšky octu. Vyhnite sa používanie drôtenky, ktorá by mohla kanvicu poškodiť.

Ocot, citróny a kanvica na stole.

  • Ako vyčistiť veľké kuchynské spotrebiče

Čistenie veľkých kuchynských spotrebičov môže na prvý pohľad pôsobiť náročne, ale aj tu platí pravidlo priebežného umývania, ktoré vám neskôr ušetrí veľa času. Prečítajte si návody, ako správne umývať varnú dosku a rúru na pečenie, mikrovlnku, chladničku s mrazničkou a často zanedbávanú umývačku riadu. 

  • Čistenie varnej dosky

Sklokeramické a indukčné varné dosky majú hladký povrch a pokiaľ nenecháte zvyšky jedál zaschnúť, umyjete ich ľahko a rýchlo. Na menšie nečistoty vám postačí saponát, teplá voda a jemná hubka. Pomôcť si môžete aj octom a citrónom, ktoré necháte pol hodinku pôsobiť a utriete vlhkou handrou. Varnú dosku nikdy nečistite pokiaľ je horúca, najskôr ju nechajte vychladnúť. 

Na odolnú zaschnutú špinu a pripečené zvyšky jedál použite špeciálnu škrabku. Škrabka na čistenie varných dosiek býva dodávaná spolu s varnou doskou, ale časom je potrebné čepeľ alebo celú škrabku vymeniť za novú. Zoženiete ich bežne v drogériách, domácich potrebách alebo obchodoch s elektronikou. Aj keď má ostrú hranu, nemusíte sa báť poškodenia dosky. Stačí jemne pritlačiť, škrabku držať približne v 45 stupňovom uhle a postupne prechádzať celú znečistenú plochu.  

Čistenie varnej dosky so škrabkou v ruke v žltej rukavici.

  • Čistenie rúry na pečenie

Čistenie rúry na pečenie býva pomerne ťažkým orieškom. Počas pečenia sa zašpiní mastnotou, šťavou z mäsa, zapadnutým prihoretým jedlom, alebo omrvinkami z koláča. Moderné rúry na pečenie majú funkcie samočistenia, ktoré dokážu byť veľmi nápomocné, to však neznamená, že sa rúra vyčistí úplne bez vašej pomoci.

Rúru by ste mali čistiť priebežne po každom použití. Ako sme spomenuli vyššie, najčastejšie býva problém s tým, že rúra musí najskôr vychladnúť a neskôr sa k jej čisteniu zabúdame vrátiť. Skúste si vytvoriť pravidlo, ktoré vám pomôže nezabudnúť. Môžete ju napríklad nechať pootvorenú až kým ju nepretriete hubkou a neodstránite popadané zvyšky jedál, tuky a škvrny. Utrite bočné steny, spodnú časť a nezabudnite ani na dvierka z vnútornej aj vonkajšej strany. 

Pri väčšom hĺbkovom čistení odstráňte všetky mriežky a namočte ich do saponátovej vody. Nechajte odmočiť a umyte hubkou na riad. Vnútro rúry postriekajte čistiacim prípravkom a nechajte 30 minút pôsobiť. Následne poriadne utrite vlhkou handrou a nechajte vyschnúť. Pokiaľ nemáte k dispozícii špeciálny prípravok na rúry, môžete si vytvoriť vlastný čistič z kombinácie jedlej sódy a vody. Jedlá sóda pôsobí ako abrazívum a voda zjemňuje pripálené nečistoty.  

  • Čistenie mikrovlnky

Používaním krytu do mikrovlnky si ušetríte množstvo práce, ale aj tak je mikrovlnku potrebné raz za čas poriadne vyčistiť. Prečítajte si postup, ako na jednoduché a rýchle čistenie:

  1. Do mikrovlnky vložte pohár s vodou a zapnite na 3 až 4 minúty. Pri väčšom znečistení môžete do vody pridať aj 1 polievkovú lyžicu octu.
  2. Vnútro mikrovlnky utrite mäkkou handrou namočenou vo vode s troškou prípravku na riady. 
  3. Pokiaľ máte mikrovlnku s vyberateľným tanierom, umyte ho v teplej vode a nechajte vyschnúť.
  4. Na záver celú mikrovlnku poutierajte do sucha a nechajte pootvorenú.
  • Čistenie umývačky riadu

Skôr, ako sa pustíte do čistenia umývačky, vyberte všetky riady a stojan na príbor. Postupujte podla nasledovných krokov:

  1. Vyberte filter, odstráňte všetky zvyšky jedál a opláchnite ho pod tečúcou vodou. Ak si nie ste istý, ktoré časti umývačky sú vyberateľné, pozrite si príručku.  
  2. Do spodného koša vložte sklenený pohár alebo misku s octom.  
  3. Nepridávajte tablety, leštidlo ani iné prípravky.
  4. Zapnite bežný cyklus s vypnutým suchým ohrevom.
  5. Po dokončení cyklu posypte dno umývačky riadu 1 šálkou jedlej sódy a spustite cyklus s horúcou vodou. 
  6. Vnútro umývačky pretrite vlhkou handrou a nechajte otvorenú vyschnúť.
  • Čistenie chladničky 

Čistenie chladničky je potrebné robiť pravidelne, aspoň 1-2x za rok. Najprv skontrolujte obsah chladničky a vyhoďte potraviny, ktoré sú po záruke, prezretú zeleninu, nedojedené zvyšky jedál a spravte v chladničke poriadok. Potom sa môžete pustiť do čistenia chladničky:

  1. Vyberte všetok obsah na kuchynskú linku. Potraviny by nemali byť mimo chladničky viac ako dve hodiny. V zimných mesiacoch môžete využiť balkón/terasu. 
  2. Vyberte všetky poličky, zásuvky a ostatné vyberateľné časti a umyte ich v teplej vode s prípravkom na riad. Pozor na sklenené police, neumývajte ich v horúcej vode.
  3. Poumývané časti osušte suchou a čistou handrou. 
  4. Utrite vnútro chladničky po bokoch, zadnú aj spodnú plochu, nezabudnite ani na dvierka.
  5. Vráťte poličky a zásuvky naspäť do vnútra.
  6. Skontrolujte obaly vyložených potravín a podľa potreby ich utrite alebo umyte.
  7. Poukladajte potraviny naspäť do vnútra. 

Obsah chladničky by mal byť prehľadne uložený a dobre zorganizovaný. Ideálne je využiť jednu poličku na jeden druh potravín (mäsové výrobky, mliečne výrobky, zelenina a ovocie, dochucovadlá a omáčky). 

  • Čistenie mrazničky

Čistenie mrazničky má vo všeobecnosti veľmi zlú povesť. Pri starších typoch išlo o náročnú prácu s rozmrazovaním a zachytávaním vody do utierok a na tácky. Našťastie všetky moderné mrazničky majú funkciu rozmrazovania a väčšinu práce spravia za vás. Nečakajú vás žiadne vrstvy ľadu, ktoré by bolo potrebné pracne rozbíjať. Prečítajte si podrobný postup a o 30 minút budete mať mrazničku ako novú:

  1. Vyberte všetky potraviny z mrazničky a skontrolujte dátum spotreby. Mrazené výrobky bývajú veľmi trvanlivé, ale aj tu sa môže stať, že nájdete potravinu po záruke.  
  2. Vyberte všetky vyberateľné časti (poličky, zásuvky, boxy, formy na ľad) a umyte ich pod tečúcou vodou. Skôr ako ich namočíte do teplej vody, počkajte kým budú mať izbovú teplotu, aby vám nepopraskali a nezničili sa. 
  3. Všetky vyberateľné časti utrite do sucha alebo počkajte kým prirodzene vyschnú.
  4. V rozprašovači si zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1 a prípravok naneste na bočné aj zadné časti mrazničky, nezabudnite na dvierka.
  5. Utrite vnútro mrazničky suchou handrou z mikrovlákna.
  6. Vráťte suché časti naspäť do mrazničky.
  7. Poukladajte potraviny tak, aby boli spredu dobre viditeľné a prehľadne zorganizované.
  • Ako na čistenie kuchynského drezu 

Kuchynský drez je útočiskom pre množstvo baktérií. Je tu vlhké prostredie, denne sa zašpiní zvyškami jedál, mastným olejom, lepkavými nápojmi aj špinou z umývaných rúk. Je veľmi dôležité umývať ho priebežne na dennej báze a raz za týždeň poriadne vyčistiť. Ako na to? Prečítajte si naše tipy pre jednotlivé druhy drezov. 

  • Čistenie nerezového drezu

Nerezové drezy sú náchylné na poškriabanie, preto sa vyhnite drsnejším pomôckam. Dbajte na to, aby ste drez po čistení poriadne opláchli od prípravkov, ktoré by mohli vytvoriť škvrny. Na vyčistenie nerezového drezu môžete použiť niekoľko metód, nám sa najviac osvedčila nasledujúca:

  1. Zmiešajte 1 čajovú lyžičku saponátu s 1 litrom teplej vody z vodovodu.
  2. Túto zmes naneste handrou z mikrovlákna na všetky časti drezu, priestor s odkvapkávačom aj vodovodnú batériu.
  3. Opláchnite ho čistou vodou.
  4. Ak vám ostali špinavé časti, môžete si pomôcť kypriacou sódou, ktorú nasypete na znečistené miesta.
  5. Vlhkou handrou opäť pretrite a následne opláchnite. 
  6. Na záver drez pretrite čistou handrou do sucha.
  • Čistenie keramického drezu

Keramické drezy sa vyznačujú vysokou odolnosťou voči škrabancom a oderom, ale aj voči vysokej teplote a chemickým prostriedkom. Majú hladké kontúry a ich údržba je nenáročná. Pri čistení na dennej báze vám postačí mäkká vlhká handička a čistiaci prostriedok na riad.  

Pri väčšom znečistení použite 3 lyžice kypriacej sódy, 1 lyžicu saponátu a ¼ šálky teplej vody. Túto zmes naneste na handru z mikrovlákna a utrite ňou celú plochu drezu. Následne opláchnite čistou vodou a utrite do sucha. 

  • Čistenie granitového drezu

Granitové drezy sú vyrobené z drvených kameňov, vďaka čomu sú odolné a zároveň jemné. Ich povrch je len minimálne pórovitý a ľahko umyjete zvyšky od každého jedla aj nápojov. Postup umývania je rovnaký, ako pri keramických a nerezových drezoch. Vyhnite sa len čisteniu drôtenkami a drsnou stranou hubky.   

Náš TIP: Ak sa chystáte kúpiť špeciálny prípravok na čistenie drezu, vyberajte taký, ktorý priamo odporúča výrobca vášho drezu. Pri týchto prípravkoch budete mať istotu, že vám drez dôkladne umyjú a nepoškodia.
  • Ako sa zbaviť vodného kameňa na vodovodnej batérii

Na záver nesmieme zabudnúť na vodovodnú batériu, kde sa usádza vodný kameň a množstvo baktérií. Vodný kameň vzniká hlavne pri tvrdej vode, ktorá obsahuje viac rozpusteného vápnika. Má charakteristickú bielu farbu a potrápiť vás môže nielen na vodovodných batériách, ale aj v rýchlovarnej kanvici, kávovare a kuchynskom dreze. 

Na čistenie vodovodnej batérie budete potrebovať: 

  • ocot
  • papierové utierky alebo mäkkú handru
  • gumičku
  • malé plastové sáčky
  • hubku 

Postup čistenia batérie:

  1. Vyčistite batériu teplou vodou a saponátom na riad. 
  2. Namočte niekoľko papierových utierok alebo malú handru do octu.
  3. Utierky alebo handru obtočte okolo všetkých problematických častí batérie.
  4. Pripevnite ich gumičkami.
  5. Nechajte pôsobiť minimálne 1 hodinu.
  6. Batériu očistite vlhkou hubkou a teplou vodou.
  7. Dôkladne utrite do sucha. 
  8. Ak vám ostali nevyčistené časti, použite starú zubnú kefku. Namočte ju do octu a problematické miesta poriadne pošúchajte. 
Ocot a citrónová šťava položené pri vodovodnej batérii.

  • Ako si vyrobiť domáce čistiace prostriedky

Upratovanie domácnosti bez chémie a agresívnych čističov sa stáva stále viac populárne, a to nielen v rodinách s malými deťmi a domácimi miláčikmi. Ekologické čistiace prostriedky sú obzvlášť v kuchyni, kde dochádza ku kontaktu s jedlom, priam nevyhnutné. 

Čistiace prostriedky si môžete jednoducho vyrobiť z niekoľkých základných ingrediencií, ktoré sa nachádzajú bežne v každej domácnosti. 

  • Výroba univerzálneho čistiaceho prostriedku

Máte doma ocot a citrón? Tak ste už len krok od výroby domáceho čistiaceho prostriedku. Okrem využitia na všetky povrchy je bonusom ich veľmi nízka cena. Prečítajte si náš návod a vyrobte si účinný prípravok, ktorý nestojí takmer nič. 

Na výrobu potrebujete:

  • rozprašovač
  • biely ocot
  • čistá voda
  • 2PL citrónovej šťavy
  • vetvička rozmarínu, prípadne pár kvapiek ľubovoľného esenciálneho oleja

Všetky ingrediencie zmiešajte (ocot a vodu v pomere 1:1) a nalejte do rozprašovača. Poriadne zamiešajte a nechajte pár hodín odležať. 

Tento domáci univerzálny čistič môžete použiť na odstránenie vodného kameňa, na umytie kuchynskej linky a pracovnej dosky, aj na čistenie odpadkových košov. Vôňu rozmarínu si neskôr môžete vymeniť za inú vôňu. Obľúbené sú najmä citrusové a levanduľové vône, ktoré odpudzujú hmyz. 

  • Výroba čistiaceho prostriedku na kuchyne

Na čistenie kuchynských spotrebičov a vnútra chladničky môžete použiť jednoduchý čistiaci prostriedok z dvoch ingrediencií. 

Na výrobu potrebujete:

  • 4PL jedlej sódy
  • 1 liter teplej vody

Zmiešaním získate prípravok, ktorý môžete použiť takmer na všetky povrchy v kuchyni. Výborne poslúži aj na odstránenie zápachov (napríklad pri čistení chladničky), dodá lesk nerezovým povrchom a vyčistí aj odtok kuchynského drezu.

Jedlú sódu môžete nasypať do kuchynského drezu a zaliať iba trochou vody, aby sa rozpustila do krémovej pasty. Nechajte pôsobiť a následne pošúchajte vlhkou handrou alebo kefkou. 

  • Ako vyrobiť čistiaci prostriedok na sklenené povrchy

Na sklenené povrchy v kuchyni si môžete vyrobiť účinný prostriedok s krásnou vôňou. Všetky okná, zrkadlá, sklenené zásteny či sklo na rúre bude krásne čisté, a to v priebehu pár sekúnd.

Na výrobu potrebujete:

  • 2 šálky vody
  • ½ šálky bieleho octu
  • ¼ šálky 70% alkoholu
  • 2 kvapky ľubovoľného esenciálneho oleja (levanduľa, pomaranč, citrón, …)

Všetky prípravky zmiešajte dokopy a nalejte do rozprašovača. Esenciálny olej krásne prevonia domácnosť, alkohol sa postará o dezinfekciu a ocot vyčistí všetky šmuhy a fľaky. 

Náš TIP: Vyhnite sa umývaniu okien počas horúčav a silného slnka. Prípravok by sa príliš rýchlo vyparil a zanechal tzv. dúhové šmuhy. 
  • Výroba čistiaceho prostriedku na mastnotu

S mastnotou sa stretávame v kuchyni pomerne často. Hlavne v okolí varnej dosky, kde sa vypráža, ale aj v kuchynskom dreze, na digestore, prípadne na skrinkách. Existuje viacero receptov na výrobu domáceho odmasťovača, nám sa najviac osvedčil tento zo 4 ingrediencií.

Na výrobu potrebujete:

  • 1PL tekuté mydlo (ak máte tuhé mydlo, nastrúhajte ho na strúhadle)
  • 1 šálka octu
  • 1PL jedlá sóda
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja podľa vlastného výberu 

Do rozprašovača zmiešajte ocot, tekuté mydlo, esenciálny olej a sódu. Ak vám ocot nevonia, esenciálny olej výborne pomáha zjemniť jeho nepríjemnú vôňu. Rozprašovač doplňte teplou vodou a dôkladne premiešajte všetky ingrediencie. Hotovo, môžete začať s bojom proti mastnote. 

  • Čo na mravce, mušky a mole v kuchyni?

Mravce, vínne mušky a potravinové mole majú tendenciu dostať sa do našich kuchýň hlavne v letných mesiacoch, ale bohužiaľ vedia prekvapiť aj počas chladnejších dní. Ich prítomnosť je najčastejšia práve v kuchyni, a to hneď z niekoľkých dôvodov:

  • potraviny – množstvo omrviniek, rozliatych tekutín a zle zatvorených nádob je pre hmyz pozvánkou do vašej kuchyne
  • vlhkosť – hlavne v okolí drezu, odtoku a potrubí pod umývadlom
  • teplo – kuchyne majú tendenciu byť teplejšie, ako ostatné časti domu
  • skryté priestory – kuchyne sú skvelou skrýšou hlavne pre mole, ktoré vyhľadávajú štrbinky, zle uzavreté nádoby a papierové sáčky s potravinami
  • hnilé ovocie v miskách – obľubujú ho hlavne vínne mušky a mravce, ktoré sa veľmi rýchlo šíria.

Ako sa zbaviť hmyzu v kuchyni

Môže sa to zdať ako náročná úloha, ale poradíme vám účinné prírodné zložky, ktoré sa bežne nachádzajú v každej kuchyni a odpudzujú rôzne druhy škodcov a drobného hmyzu. 

  1. Mäta pieporná 

Proti väčšine druhov kuchynského hmyzu funguje mäta pieporná. Skúste použiť kombináciu mätového oleja a listov mäty na odpudenie hmyzu z kuchyne. Mäta odpudzuje hmyz a zároveň rozvoní kuchynu upokojujúcou vôňou. 

  1. Bobkový list

Stačí umiestniť niekoľko bobkových listov do rohov kuchynských skriniek a ich silná vôňa bude stačiť na to, aby drobný hmyz odkráčal z vašej kuchyne.

  1. Sóda a cibuľa

Nasypte sódu bikarbónu na nakrájanú cibuľu a umiestnite ju do rôznych kútov kuchyne. Opakujte to každú noc, až kým sa zbavíte otravného hmyzu. 

  1. Škorica 

Hľadáte účinný spôsob, ako sa zbaviť mravcov v kuchyni? Nasypte škoricový prášok do rohov kuchyne a tento malý otravný hmyz, ktorý nenávidí vôňu škorice, buď zomrie alebo utečie.

  1. Čerstvá bazalka

Na mušky zaberajú aj čerstvé lístky bazalky v blízkosti okna v kuchyni. Vôňa čerstvej bazalky pôsobí ako prírodný odpudzovač hmyzu.

  1. Jablčný ocot

Jablčný ocot je magická ingrediencia, ktorá je veľmi účinná na hmyz vo vlhkých priestoroch ako sú kuchyne.

  1. Čili

Čili vo forme prášku zmiešajte s vodou a touto zmesou natrite miesta v kuchyni, kde sa vyskytujú mravce či mole. Aróma čili je pre ne štipľavá a nepríjemná.

  1. Levanduľa

Levanduľa zaberá výborne proti moliam, mravcom a komárom. Ideálne je použiť esenciálny olej v difúzery alebo levanduľu v kvetináči, ktorý si umiestnite napríklad na okno v kuchyni.

  1. Citrónová tráva a citróny

Citrónová vôňa pomáha zamaskovať vôňu potravín, ktoré lákajú hmyz. Môžete ju použiť aj proti mravcom, ktoré sa usídlili vo vašej kuchyni. 

  1. Červená paprika

Paprika má silnú štipľavú arómu, ktorá dráždi a odpudzuje hmyz. Môžete ju nasypať napríklad okolo soklových dosiek a za kuchynské spotrebiče. 

Čerstvé bylinky na drevenom podnose.

Potravinové mole v kuchyni

Potravinové mole sa veľmi radi schovávajú v cestovinách, čajových sáčkoch, balíkoch múky, strúhanke, bylinkách a koreninách. Väčšinou sa do kuchyne dostanú cez okno, ale nie je nič výnimočné, že si ich donesieme priamo z obchodu

Ak sa vám v kuchyni objavili mole, čaká vás veľké upratovanie, ale nezúfajte. Aj na potravinové mole existuje niekoľko veľmi účinných metód. 

  • Najprv je potrebné vybrať všetky potraviny z kuchynských skriniek. Ak je nejaká potravina napadnutá, vyhoďte ju celú do koša. Nikdy neviete, či tam mole nenakládli vajíčka a časom by sa opäť objavili. Buďte nekompromisní.
  • Mole sa dokážu prehrýzť cez papierové sáčky a obaly. Nezabudnite čo najskôr vyniesť kontaminované potraviny von z domu, aby sa vám nerozšírili na ďalších miestach. Nezabudnite ani na vysávač – ak ste pri upratovaní vysávali skrinky, obsah vysávača vysypte.
  • Všetky skrinky, poličky aj dvierka dôkladne umyte. Použiť môžete prípravky s vôňou, ktorá odpudzuje mole – levanduľa, rozmarín, tymián alebo bobkový list. 
  • Mole sú veľmi šikovné a dokážu sa schovať aj do tých najmenších trhlín a škár. Preto počas nasledujúcich dní preverte, či sa opäť objavia. Ak áno, okolie ich výskytu znovu prekontrolujte.
Bylinky, škorica a bobkový list v ruke.

Mravce v kuchyni

Čo milujú mravce? Sladké ovocie, džúsy a sirupy, med a cukor, ale aj zvyšky jedál, ktorých vôňa je skvelou pozvánkou do kuchyne. Sú to veľmi spoločenské tvory, takže môžete očakávať, že si na návštevu zavolajú kamarátov. 

Mravce za sebou zanechávajú stopu – voňavý feromón, ktorý pre ostatných funguje ako mapa. Proti tomu sa dá bojovať dôkladným umytím všetkých podláh. Vyberte si prostriedok so silnejšou arómou, alebo pridajte esenciálny olej so škoricovou vôňou. Umývanie opakujte tak často, ako bude potrebné.     

Účinnou pomôckou je aj mätový esenciálny olej. Do rozprašovača zmiešajte 10-20 kvapiek mätového oleja s vodou a nastriekajte na miesta, kde ste si všimli výskyt mravcov. Zmes nechajte zaschnúť a podľa potreby opäť nastriekajte. Táto vôňa ich bude odpudzovať a pri najbližšej návšteve zaradia spiatočku.  

Veľmi dobré účinky má aj toľko spomínaný ocot. Zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1 a nastriekajte všade tam, kde sa mravce pohybovali. Mravce vycítia ocot aj po jeho zaschnutí, no pre väčšinu ľudí sa jeho nepríjemná vôňa rýchlo vyparí.

Vínne mušky v kuchyni

V kuchyni sa objavujú predovšetkým v letných mesiacoch. Nájdete ich na prezretom ovocí, v preliatych kvetináčoch a v odpadkových košoch. Zbaviť sa vínnych mušiek je v porovnaní s mravcami a molami síce trochu jednoduchšie, ale aj v tomto prípade je potrebné spraviť zopár opatrení. 

Ak ste vínne mušky našli na ovocí, poriadne ho poumývajte vodou a všetko hnilé ovocie vyhoďte. Nezabudnite ani na smetný kôš, ktorý treba čo najskôr vyniesť, aby sa mušky nerozšírili aj tu. 

V boji proti vínnym muškám vám môžu pomôcť špeciálne prípravky na hubenie hmyzu, ale poradíme vám, ako na to bez použitia chémie:

  • ocot, ktorý je univerzálnym pomocníkom v kuchyni, vám pomôže aj v tomto prípade. Stačí ho naliať do misky a prikryť fóliou, do ktorej spravíte malé dierky. 
  • esenciálny olej nakvapkajte na vatový tampón a položte na miesto, kde sa mušky vyskytujú najviac. Najlepšie zaberajú citrónové, mätové a levanduľové vône. 
  • víno poslúži rovnako dobre ako ocot. Malé množstvo nalejte do misky alebo do pohára, prekryte fóliou s dierkami a nechajte položené na kuchynskej linke. 
 Kvapkanie esenciálneho oleja na vatové tampóny.