Ako si zariadiť jedáleň?

Jedáleň je miesto, ktoré má hneď niekoľko využití. V jedálni nielen jedávate, ale sa aj stretávate a rozprávate s rodinou či priateľmi. Práve preto by ste si ju mali zariadiť tak, aby ste sa v nej cítili príjemne.

Je asi samozrejmé, že nie všetci máme dostatočne veľký dom alebo byt na to, aby sme si na jedáleň vymedzili samostatnú miestnosť. Jedálenský nábytok však môžete umiestniť napríklad aj v kuchyni či v obývačke alebo môže byť spojivom medzi kuchyňou a obývačkou.

Jedálenské stoly

Ak patríte k tým šťastlivcom, ktorí majú priestor na to, aby sa ich jedáleň nachádzala v samostatnej miestnosti a občas k vám zavíta početnejšia spoločnosť, môžete si zvoliť väčší jedálenský stôl, aby sa hostia na seba nemuseli tlačiť a cítili sa u vás príjemne a pohodlne. Správnou voľbou je v tomto prípade okrúhly jedálenský stôl, ktorý sa stane dominantou miestnosti. Je síce náročnejší na priestor, ale vidíte dobre na každého, kto sedí s vami pri stole. Nevýhoda je, že ho nemôžete umiestniť do rohu. Naopak, jedálenské stoly v tvare štvorca a obdĺžnika sa lepšie umiestňujú do menších priestorov. Ak nechcete veľký jedálenský stôl, ktorý vám bude zaberať miesto, vyberte si rozkladací jedálenský stôl, ktorý si zväčšíte iba v prípade potreby.

Jedálenské stoličky

Aj keď mnohokrát zohráva pri výbere jedálenských stoličiek dôležitú úlohu cena a dizajn, netreba zabúdať ani na pohodlie, ktoré je nemenej dôležité, pretože aj pri jedení sa chceme cítiť dobre. Preto je dôležitý výber materiálu stoličky do jedálne. Ten je však vysoko individuálny. Zatiaľ čo niekto uprednostňuje mäkšie sedenie – čalúnenú stoličku, iný zas môže uprednostniť tvrdšie sedenie – stoličku z dreva. Lepšie je preto ísť si jedálenské stoličky vyskúšať priamo do predajne, napríklad aj do tej našej. ?

V prípade, že kupujete stôl a stoličky do jedálne, nezabúdajte ani na súlad, ktorý by mali spolu vytvárať. Pri kombinovaní jedálenského nábytku sa radšej zamerajte na jednotný štýl.

Jedáleň v domácnosti

Jedáleň je magické miesto, ktoré utužuje rodinné vzťahy, preto by ste jej zariaďovaniu mali venovať patričnú pozornosť. V prípade, že doma nemáte jedáleň, veľká chyba! Prípravou jedla v kuchyni mnohokrát strávite kopec času, ktoré si zaslúži dôstojné servírovanie pri krásnom jedálenskom stole s tými najbližšími.

Rady na záver

  • Nezabudnite pred kúpou jedálenského nábytku zvážiť, aký veľký priestor máte na zariadenie.
  • Jedálenský stôl by nemal zaberať veľa miesta, aby nebránil voľnému prechádzaniu, ale treba si dať pozor, pretože príliš malý stôl zasa môže ubrať na pohodlí.
  • Priestorové minimum pre jednu osobu je 60 x 40 cm.
  • Ideálna výška jedálenského stola na pohodlné sedenie je približne 75 cm.
  • Ak je jedálenský stôl vysoký 75 cm, jedálenská stolička by mala mať sedadlo vo výške 45 cm a jeho šírka by mala byť rovnako 45 cm.
  • Pri jedálenských stoličkách s opierkami si dajte pozor na to, aby bol stôl dostatočne veľký, nech sa dajú bez problémov zasunúť.