Ako sa starať o nábytok: Rady na čistenie, údržbu a ochranu rôznych typov materiálov

Čistiace prostriedky na kožené materiály.

Udržiavanie nábytku v dobrom stave vyžaduje pravidelnú starostlivosť, vhodné čistiace prostriedky a metódy pre konkrétne materiály. Tu sú naše rady na čistenie, údržbu a renováciu rôznych typov nábytku.

Čistenie koženého nábytku

Koža je prírodný materiál, ktorý sa používa na výrobu oblečenia, obuvi, doplnkov a samozrejme aj nábytku. Tradične je spájaná  s mnohými výhodami, ako sú trvanlivosť, pohodlie a estetika, ale tiež vyžaduje špeciálnu starostlivosť a čistenie. Je však dôležité vedieť, ako správne čistiť a udržiavať rôzne typy kože a koženého nábytku.

Tmavá kožená sedačka s oranžovým dekoračným vankúšom.

Na nábytok sa najčastejšie používa hovädzia koža, ale existujú aj iné typy, ako napríklad useň, anilínová, semišová a umelá koža. Na čistenie používajte čistiace prostriedky, ktoré nie sú agresívne voči koži. Môžete použiť zmes teplej vody a neutrálnych mydiel alebo špeciálny čistič, určený pre kožený nábytok. Nikdy nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky, ako je acetón alebo amoniak. 

Tmavosivá kožená sedačka s oranžovými dekoračnými vankúšmi.

Pre odstránenie škvŕn na koženom nábytku použite jemnú handričku navlhčenú vodou a krúživými pohybmi mierne pretrite povrch. Ak sa škvrna neodstráni, môžete použiť špeciálny čistič pre kožený nábytok podľa pokynov výrobcu.

Škvrny od potravín a nápojov – Tieto škvrny je možné zvyčajne odstrániť pomocou vlhkej handričky a šetrného mydla. Pokiaľ je škvrna zaschnutá alebo stvrdnutá, môžete použiť špeciálny čistiaci prostriedok na kožu. Škvrnu jemne utierajte smerom od okraja ku stredu, aby sa nezväčšila. Po čistení kožu osušte a naimpregnujte.

Škvrny od atramentu, rúžu alebo oleja – Čistia sa horšie a niekedy dokonca môžu vyžadovať profesionálne čistenie. Pokiaľ sa pokúsite škvrnu odstrániť sami, môžete použiť bavlnený tampón namočený v octe a jemne ho priložiť na škvrnu. Pokiaľ sa škvrna rozpustí, môžete ju opatrne utrieť vlhkou handričkou. Pokiaľ sa škvrna nerozpustí, je lepšie nechať čistenie na odborníkovi. Po čistení kožu osušte a naimpregnujte.

Škvrny od vody, krvi alebo moču – Ideálne je vyčistiť ich hneď, ako sa tekutina dostane na kožu. Tieto škvrny zvyčajne odstránite pomocou suchej handričky alebo papierovej utierky, ktorú jemne pritlačíte na škvrnu, aby látka vstrebala, čo najviac tekutiny. Pokiaľ je škvrna stále viditeľná, môžete ju utrieť vlhkou handričkou a šetrným mydlom. Vždy použite studenú vodu. Pokiaľ je škvrna zaschnutá alebo stvrdnutá, použite špeciálny čistiaci prostriedok na kožu. Nakoniec kožu osušte a naimpregnujte.

Čistenie špinavej bledej koženej sedačky.

Ochrana a údržba 

Kožený nábytok by mal byť pravidelne chránený pomocou vhodných impregnačných produktov alebo ochranných prostriedkov na báze vosku, ktoré udržujú kožu hydratovanú a chránenú pred vysušením a prasknutím. Odporúča sa tiež pravidelné vysávanie prachu a odstraňovanie kvapalín, aby sa zabránilo ich prenikaniu do kože. 

Ošetrovanie kože má viacero krokov:

Čistenie – Čistenie je proces, ktorým sa odstraňuje prach, špina a škvrny z povrchu kože. Líši sa podľa typu kože a stupňa znečistenia a čistí sa pomocou vlhkej handričky, šetrného mydla alebo špeciálneho čistiaceho prostriedku na kožu. Čistenie je potrebné uskutočniť opatrne a smerom od okraja škvrny dovnútra, aby sa nečistota nerozmazala.

Impregnácia – Impregnácia je proces, ktorým sa nanáša na kožu ochranná vrstva, ktorá ju chráni pred vlhkosťou, škvrnami a opotrebením. Impregnáciu je potrebné opakovať pravidelne podľa typu kože a frekvencie používania. Pre hladkú kožu sa používajú voskové alebo krémové impregnácie, pre semišovú kožu sa používajú impregnácie v spreji.

Leštenie – Leštenie je proces, ktorým sa dodáva koži lesk a hladkosť. Robí sa pomocou suchej alebo mierne navlhčenej handričky alebo jemnej kefky, ktorými otierate povrch kože. Leštenie je vhodné pre hladkú a lakovanú kožu, pre semišovú kožu nemá význam.

Špeciálne čistiace prostriedky na kožu.

Čistenie koženky

Koženka je umelý materiál vyrobený z textílie alebo papiera, ktorý je potiahnutý tenkou vrstvou plastu so vzorom imitujúcim kožu. Koženku je možné čistiť rovnakým spôsobom ako kožu. Použite mäkkú handričku navlhčenú vodou alebo jemným čističom na odstránenie nečistôt a škvŕn.

Hnedá rohová koženková sedačka.

Ochrana a údržba 

Pre koženku nie sú potrebné špeciálne impregnačné alebo ochranné prostriedky, ale pravidelné čistenie a odstránenie prachu pomáhajú udržiavať jej vzhľad.

Detailný pohľad na koženkový materiál hnedej sedačky.

Čistenie dreva

Drevený nábytok môže byť vyrobený z rôznych druhov dreva, ako je dub, buk, smrek, borovica, mahagón, orech a ďalšie, prípadne je na povrchu dyha z týchto drevín.

Na čistenie dreva použite čistiace prostriedky, ako je mäkká handrička navlhčená vodou alebo jemným prípravkom na čistenie dreva. Vyhnite sa príliš mokrým handričkám, aby nedošlo k poškodeniu povrchu dreva. Pri prípravkoch buďte opatrní, aby neobsahovali chemikálie, ktoré môžu poškodiť lak.

Drevená obývačková stena.

Opravy a renovácia 

Drevo je síce pevný materiál, ale pri jeho používaní a presúvaní sa môže stať, že sa poškodí. Aj tu existuje pomoc. Pre drobné škrabance a poškodenia na drevenom nábytku môžete použiť drevnú farbu alebo retušovaciu ceruzku, ktorá sa zhoduje s farbou dreva. Pri väčších poškodeniach je možné použiť tmel na drevo, ktorý po zaschnutí a vytvrdnutí prebrúste a následne prelakujte alebo ošetrite voskom na nábytok.

Hnedý drevený nábytok v obývačke.

Čistenie látkových poťahov

Látkové poťahy môžu byť vyrobené z rôznych typov textílií, ako sú bavlna, polyester, mikrovlákno, ľan, satén a podobne. Je možné ich prať v práčke podľa pokynov na etikete, alebo tepovať. Odporúča sa pravidelné čistenie, aby sa odstránili nečistoty, alergény a aby sa poťahy udržali čisté.

Tepovanie látkovej sedačky.

Nepríjemnými spoločníkmi látkového nábytku sú škvrny a pachy. Ako sa ich zbaviť? Pokiaľ je to možné, treba začať s čistením skôr, než škvrna alebo pach preniknú do hĺbky látky. Ak sa na nábytku rozleje tekutina, okamžite ju vysajte papierovou utierkou alebo handričkou, bez toho, aby ste ju vtláčali do látky. Potom použite vhodný čistiaci prostriedok podľa typu škvrny a látky.

Bledá rohová látková sedačka.

Ako na rôzne druhy znečistenia? Tu je pár tipov:

Káva – na jej odstránenie použite teplú vodu zmiešanú s octom alebo alkoholom.

Víno – na rozdiel od kávových škvŕn sa na škvrny od vína lepšie hodí studená voda so soľou alebo sódou bikarbónou.

Čokoláda – tu pomôže teplá voda s mydlom alebo sódou bikarbónou.

Krv – na škvrny od krvi je účinná čistá studená voda alebo voda s octom.

Zvieracie chlpy – tie odstránite najúčinnejšie lepiacim valčekom alebo špeciálnymi rukavicami.

Zvieracie pachy – najlepšie ich pohlcuje octová voda alebo soľ s citrónovou šťavou. Po použití čistiaceho prostriedku nechajte látku dobre uschnúť a vyvetrajte miestnosť. Pokiaľ škvrna alebo pach pretrvávajú, opakujte postup alebo sa obráťte na profesionálnu čistiareň.

Ochrana a údržba 

Na ochranu látkových poťahov pred škvrnami a prachom je možné použiť impregnačné spreje alebo ochranné prostriedky, ktoré vytvárajú ochrannú vrstvu na povrchu textílie.

Látkový poťah na bledej sedačke.

Čistenie čalúneného nábytku

Čalúnený nábytok môže mať rôzne typy čalúnenia, vrátane textílie, kože, koženky alebo iných materiálov. Čistenie čalúneného nábytku závisí od použitého materiálu. Použite vhodné čistiace prostriedky a metódy podľa typu čalúnenia, ako sme ich uviedli vyššie.

Čalúnená manželská posteľ v spálni.

Čistenie plastového nábytku

Plastový nábytok môže byť vyrobený z rôznych druhov plastov, ako je polyetylén, polypropylén, PVC atď. Na čistenie plastového nábytku použite mäkkú handričku navlhčenú vodou a mierne čistidlo. Ak je potrebné, môžete použiť aj jemné abrazívne prostriedky na odstránenie „tvrdohlavých“ škvŕn.

Dizajnové plastové stoličky.

Ochrana a údržba 

Plastový nábytok je obvykle odolný voči poveternostným vplyvom, ale pravidelné čistenie a ochrana pred UV žiarením môžu predĺžiť jeho životnosť. V súčasnosti patria medzi obľúbené úpravy nábytku (ale aj dverí) najmä pre ich nižšiu cenu, dlhú životnosť a širokú škálu vzorov a farieb. 

Pre bežné čistenie v žiadnom prípade nepoužívajte prostriedky, ktoré obsahujú aromatické uhľovodíky, estery, ketóny, halogénované hydrokarbonáty alebo alkohol v koncentrácií nad 25 %. Poškodiť lesklý povrch môžu tiež prostriedky na báze octu alebo abrazívnych prostriedkov, ktoré by mohli spôsobiť poškrabanie lesklého povrchu. Umývajte ich teplou vodou a jemnou handrou alebo špeciálnou autoutierkou. 

Akrylátové povrchy ponúkajú elegantný dizajn a vysoký lesk v kombinácii s vysokou odolnosťou a zdravotnou nezávadnosťou. Akrylátové povrchy sa vyznačujú prirodzenou pórovitou štruktúrou, preto je dobré ich impregnovať antistatickým sprejom, ktorý treba nechať vytvrdnúť. Na bežné čistenie akrylátových povrchov sa opäť používa antistatický sprej a mäkká handrička. 

 Zlatá dizajnová plastová stolička.

Všeobecné zásady čistenia nábytku 

Vo všeobecnosti ide o pravidelné odstraňovanie prachu, minimalizáciu vystavenia priamemu slnečnému žiareniu, používanie podložiek alebo podnosov na ochranu povrchu pred kvapalinami a teplými nádobami, a pravidelnú kontrolu prípadných začínajúcich poškodení alebo opotrebovaní. Je dôležité dodržiavať pokyny výrobcu a vyhnúť sa použitiu agresívnych chemikálií, ktoré by mohli poškodiť povrch nábytku.