Ako na machové obrazy pre moderný interiér?

Chcete si oživiť interiér moderným a originálnym machovým obrazom?  Poradíme vám, ako na to.

Machové obrazy sú v zahraničí veľkým hitom a postupne sa stávajú obľúbené aj v moderných domácnostiach na Slovensku. Dizajn interiéru dopĺňajú sviežou zeleňou, ktorá pôsobí elegantne a originálne. Dokážu oživiť akýkoľvek priestor a z prázdnej steny vykúzlia unikátnu dominantu celej miestnosti. Ak rozmýšľate nad tým, ako začleniť viac zelene do domácnosti, bez akejkoľvek ďalšej starostlivosti, machové obrazy sú ideálnym riešením.

Čo je to machový obraz?

Machový obraz je moderný dekoratívny prvok a zároveň originálny kúsok prírodného umenia priamo u vás doma. Jednotlivé kúsky machu sa ukladajú tesne vedľa seba, prilepia sa k podkladu a vložia do rámu. Pri tvorbe sa používajú rôzne druhy machu a lišajov, odlišné farebné odtiene a veľkosti, ale aj doplnkové prírodné prvky ako stabilizované kvety, konáre, kôra či kamene. Machové obrazy sú bezúdržbové, nevyžadujú si špeciálnu starostlivosť ani polievanie. Práve naopak, nesmú sa polievať, poškodilo by to štruktúru stabilizovaného machu, o ktorom si povieme bližšie v najbližších riadkoch. Zachovávajú si textúru, prírodné detaily a žiarivé farby mnoho rokov. Ideálny spôsob, ako si doplniť interiér o najnovší trend, ale benefitov, ktoré prinášajú, je podstatne viac.

Limetkovo zelený kopčekový mach

Výhody machových obrazov

Spomínaná obľúbenosť machových obrazov neostáva len v kruhu dizajnérov a architektov. Zamilovali si ich aj ľudia, ktorí oceňujú výhody tohto prírodného doplnku. Nehovoriac o tom, že už samotná výroba machového obrazu je kreatívna a relaxačná činnosť. Čo nám prináša machový obraz do domácnosti? 

  1. Čistenie vzduchu – tieto obrazy zabezpečujú prirodzené čistenie vzduchu v miestnosti a pomáhajú odstraňovať toxíny.  
  2. Zníženie hluku – mach má prirodzenú schopnosť pohlcovať zvuk a tlmiť hluk. V miestnostiach s tvrdými povrchmi rezonuje zvuk oveľa intenzívnejšie, ale mach dokáže čiastočne rozptýliť zvukové vlny a zlepšiť celkovú akustiku v priestore. Absorbuje až dvojnásobok hluku oproti bežným materiálom.
  3. Kontrola vlhkosti vzduchu – mach je zároveň skvelým indikátorom vlhkosti. Optimálna vlhkosť sa má pohybovať v rozpätí 30 až 50%. Ak vlhkosť klesne pod dolnú hranicu, mach môže zmeniť farbu a upozorní vás na potrebu zvlhčenia vzduchu. Pri nízkej vlhkosti jemne stvrdne a po zvýšení opäť zmäkne.
  4. Variabilita veľkosti – na výber máte množstvo farieb, tvarov, druhov a veľkostí, od malých obrázkov až po veľkoplošné dekorácie a celé machové steny. Veľkosť tak môžete vyberať presne podľa svojich potrieb. 
  5. Ľubovoľné umiestnenie – machové steny či obrazy môžete umiestniť kamkoľvek, nemajú teplotné ani vlhkostné podmienky. Vyhovuje im aj tmavý a málo osvetlený priestor. Vyhýbať sa treba len priamemu kontaktu s vodou, ako sú sprchy, okolie vane a zásteny za vodovodnými batériami.
  6. Bezúdržbovosť – machové steny sú takmer bezúdržbové, okrem občasného oprášenia nepotrebujú žiadnu inú starostlivosť. Medzi tipmi majiteľov machových dekorácií sa uvádza aj prefúknutie studeným vzduchom fénu alebo jemné oprášenie štetcom. 
  7. Antistatické vlastnosti – mach prirodzene nepriťahuje prach a nečistoty. Počas stabilizácie sa navyše ošetruje roztokom, ktorý tiež prispieva k jeho antistatickým vlastnostiam. 
  8. Dlhá životnosť – stabilizovaný mach si zachováva svoju prirodzenú farbu a mäkkosť. vydrží aj 10 rokov a v prípade poškodenia sa dá jednotlivý kúsok machu pomerne jednoducho vymeniť za nový a predĺžiť ich životnosť ešte viac. 
  9. Hypoalergénnosť – mach neobsahuje žiadne alergény ani chemické látky, vďaka čomu je vhodný aj pre alergikov.
  10. Príroda v interiéri – machy vytvárajú pocit príjemného, sviežeho a útulného prostredia, ktoré je spojené s prírodou.
  11. Modernosť a estetika – podobná kombinácia, živej prírodnej dekorácie a moderného interiérového doplnku v jednom, sa nájde len ojedinele. 
  12. Produktivita – Rastliny a zelená farba preukázateľne pomáhajú zvyšovať produktivitu, pozitívne vplývajú na sústredenie a pamäť, dodávajú energiu a zvyšujú kreativitu. Preto sa výborne hodia aj do pracovní a kancelárií.    
Stabilizovaný kopčekový mach na hnedej dlažbe.

Čo je to stabilizovaný mach

Mach a lišajník, z ktorých sa vyrábajú machové obrazy, sa zbierajú predovšetkým v lesných oblastiach severských krajín a na Islande. Tieto oblasti sú vďaka chladným a vlhkým podmienkam ideálnym prostredím. Dôležitým aspektom je aj správna technika zberu, pri ktorej sa využívajú šetrné metódy a vplyv na životné prostredie je minimálny. Pestuje sa aj na dlhodobo udržateľných farmách, napríklad vo Francúzsku či v Kanade. Lesný mach môže mať pôvod aj v južnej Európe, kde sa pestujú špeciálne na výrobu machových stien.

Tvorba a hotový machový obraz v ráme s detailným pohľadom na textúru.

Pred aplikáciou prejde špeciálnym stabilizačným procesom, konzerváciou. Čerstvo zozbieraný a očistený živý mach sa ponorí na pár dní do roztoku soli a glycerínu, ktorý ho zbaví hmyzu, zastaví jeho rast a zabráni vzniku plesní. Tento roztok je šetrný k životnému prostrediu, je biologicky odbúrateľný a absolútne neškodný pre ľudské zdravie. Následne sa umyje a niekoľko dní nechá sušiť. Takto upravený mach je stále 100% prírodný a zároveň si zachováva prirodzenú farbu, tvar, mäkkosť aj štruktúru. Prirodzená vlhkosť machu zostane neporušená a nevyžaduje si ďalšiu starostlivosť. 

Častokrát dochádza k zámene pojmov umelý mach a prírodný mach. Stabilizovaný mach je stále skutočný a prírodný, nejedná sa o umelé dekorácie, ktoré sa vyrábajú napríklad z polyetylénu. Pred kúpou si vždy overte pravosť machu. Aj umelý mach dokáže vyzerať veľmi realisticky, ale spojenie s prírodou, čistenie vzduchu ani kontrolu vlhkosti vám neprinesie.

Lesný mach na kameňoch pri potoku.

Druhy machu a lišajov  

Machový obraz sa dá vytvoriť z rôznych druhov a tvarov machu, dokonca aj z rôznych farieb. Na vytvorenie obrazu môžete použiť jeden druh machu, alebo ich ľubovoľne kombinovať, vytvárať rôzne prechody, ornamenty alebo vzory podľa vlastných preferencií.  Aké druhy machu sa používajú najčastejšie?

KOPCOVITÝ MACH / BOL MOSS

Rastie v malých zaoblených kopčekoch, ktoré na stenách vytvárajú originálny 3D efekt. Používa sa na vytvorenie dynamickejších textúrovaných povrchov. Osádza sa do hlbších rámov, aby nedošlo k prílišnému vyčnievaniu a prekrytiu rámu. Kopčekový mach je dostupný v rôznych odtieňoch zelenej farby. V kombinácii s lesným machom a inými rastlinami dokáže vytvoriť skutočne originálne obrazce a vzory. 

LESNÝ ROVNÝ MACH / PLAT MOSS

Ako už názov napovedá, lesný mach je plochý a rovný. Dokáže pokryť veľké plochy, je hustý a kompaktný. Obrazy z rovného machu sú jednotnejšie a pôsobia viac uhladene. K dispozícii je široká škála zelených odtieňov, od svetlozelenej až po tmavozelenú, čím vzniká priestor na ďalšiu kreativitu a vytváranie kombinácii aj v rámci jedného druhu machu.  

SIBÍRSKY MACH / SIBERIAN MOSS 

Vyskytuje sa bežne na skalnatých častiach pri pobreží v celom polárnom kruhu. Má jemnú koralovú štruktúru, ktorá vytvára trojrozmerný vzhľad. Vyniká jemnými chĺpkami, pružnosťou a dobre sa tvaruje. Rôzne odtiene zelenej môžete kombinovať a dopĺňať o ďalšie prírodné prvky. 

SEVERSKÝ LIŠAJNÍK (CLADONIA STELLARIS)

Severský lišajník nájdete aj pod názvom Polárny mach alebo Sobí mach. Rastie v kolóniách za polárnym kruhom, kde vytvára veľké kobercové plochy. Jeho hustá štruktúra pôsobí harmonicky a guľovitý tvar vyzerá ako malé vankúšiky. Pôvodná svetlozelená farba býva pigmentovaná na prírodnej báze už počas stabilizácie, vďaka čomu ho zoženiete vo viacerých odtieňoch. 

Stabilizovaný smaragdový lišajník v ruke.

Kam umiestniť machový obraz 

Napriek tomu, že mach je veľmi odolný a znesie takmer akékoľvek prostredie, jeho životnosť môžete predĺžiť vhodným umiestnením. Akým miestam by ste sa mali vyhnúť?

  • Silnému priamemu slnku – slnečnej terase alebo stene, ktorá je intenzívne vystavená slnečnému žiareniu
  • Priamemu zdroju tepla – krbu alebo radiátoru, vyhýbajte sa aj umiestneniu priamo pod klimatizáciu
  • Príliš vysokej vlhkosť – kúpeľni bez vetrania, práčovni a pivnici bez okien. Tu by sa machu nemuselo dariť.

Aj keď vyzerajú nádherne, s veľkosťou machovej steny v malých priestoroch to netreba preháňať. Veľkometrážne machové steny by mohli pôsobiť stiesňujúco alebo tmavo. Celé steny pokryté machom sa hodia skôr do veľkých priestorov, napríklad do vstupných hál alebo ako dekorácie do firiem, ktoré majú priestranný interiér. V domácnosti zohľadnite priestor, ktorý máte k dispozícii. Vyhnite sa miestam s vyššou premávkou, ako je napríklad okolie vchodových dverí, kde by sa mohli mechanicky poškodiť. Umiestnenie treba zvážiť aj pri domácnosti so psom a malými deťmi, ktorých zvedavosť je častokrát väčšia ako vaše zákazy.

Starostlivosť o machové obrazy

Machové steny vyzerajú efektne aj bez akejkoľvek špeciálnej starostlivosti. Ak by sme mali spísať zoznam, ako sa starať o machový obraz, bol by v ňom len jeden bod – príležitostne ho jemne oprášte prachovkou. To je všetko. Rozhodne by vám ale nemali uniknúť informácie o tom, čo nerobiť:

  • Machovú stenu nepolievajte. Netreba ju rosiť, sprchovať ani zvlhčovať rozprašovačom. Práve naopak, vyhýbajte sa akejkoľvek nadmernej vlhkosti. 
  • Mach nemusíte zastrihávať ani inak upravovať, zostane dlhodobo presne taký, aký je. 
  • Stabilizovaný mach nevyžaduje svetlo ani hnojenie, ako to býva pri izbových rastlinách.
  • Mach neutierajte vlhkou ani suchou handrou, mohli by ste ho tým poškodiť. Stačí ho jemne oprášiť.
Machový obraz v drevenom ráme položený na parketovej podlahe.

Údržba všetkých druhov machu je rovnaká, preto sa pri výbere v tomto smere nemusíte obmedzovať. Do hry môžete zapojiť rôzne druhy, farby aj veľkosti a vytvoriť si obraz presne podľa svojich predstáv.   

Mach s kamienkami v drevenom ráme.

Stabilizované rastliny a ďalšie prvky v machových obrazoch

Machové obrazy ponúkajú nespočetné množstvo variácií, ktoré vznikajú nielen kombináciou rôznych druhov machu, ale aj prírodnými doplnkami, ktoré môžete do obrazu aplikovať. Ak ste sa do výroby obrazu pustili svojpomocne, prečítajte si zopár tipov, ako svoje dielo posunúť o level vyššie.

  • Stabilizované rastliny

Zoženiete ich bežne v kvetinárstvach aj internetových obchodoch. Tieto rastliny sú konzervované podobne ako mach, stabilizáciou vo vode s glycerínom. Po usušení vám vydržia roky a môžete ich využiť aj pri tvorbe machového obrazu.

  • Kamienky 

Sú skvelým komponentom, ktorý môžete použiť bez akejkoľvek ďalšej úpravy. Obľúbené je napríklad vytvorenie obrysov z kamienkov (srdce, kvet, hviezda, a pod.), ktoré obložíte stabilizovaným machom. Postupovať môžete aj naopak, vzor vytvoríte z machu a ten následne obložíte kamienkami. 

  • Konáriky a kôra

Dotyk prírody podčiarkne doplnenie konárikov alebo iného kúsku dreva či kôry. Môžete ho obložiť machom a zdôrazniť 3D efekt ešte viac. Originálna podoba takýchto kombinovaných obrazov vám doslova prinesie prírodu priamo domov. 

  • Listy

Atraktívne dizajny vytvoríte aj doplnením stabilizovaných listov paprade alebo obľúbenej monstery. Nielen tieto, ale mnohé ďalšie listy a okrasné trávy, nájdete v kvetinárstvach a internetových obchodoch v širokej škále veľkostí a farieb. 

Vzniknuté obrazové kompozície sú naozaj jedinečné a vďaka možnostiam, ktoré nám príroda ponúka, je každý obraz originál.

Machová dekorácia s kôrou, kvetmi a kameňmi.

Machové dekorácie

Ikonický dizajn machu sa preniesol nielen do sveta obrazov a machových stien, ale aj do iných stolových a nástenných doplnkov, ktoré unikátnym spôsobom prinesú kúsok prírody do interiéru. Fantázii sa medze nekladú a pri machu to platí dvojnásobne. S akými machovými dekoráciami sa môžete stretnúť? 

  • Machové hodiny

Jedinečný a zároveň užitočný doplnok. Machové hodiny bývajú vyrobené zo stabilizovaného machu, ale nájdete aj umelé alternatívy. Ich výroba je precíznou prácou, pútajú pozornosť a oživia každú miestnosť. Do obývačky, kuchyne, či spálne prinesú pokojnú a relaxačnú atmosféru, aj keď zistíte, že už pol hodinu meškáte do práce.

  • Machový strom

Nástenná drevená dekorácia vo forme stromu je jedna z najobľúbenejších machových doplnkov. Na trhu nájdete mnoho druhov, veľkostí aj prevedení. Do konárov stromov sú osadené jednotlivé trsy machu, ktoré dokonalo imitujú korunu stromu. Pripomínajú obľúbené stromy života, ktoré už po stáročia symbolizujú súdržnosť a rodinu. Sú vyhľadávaným darčekom k jubileám, ako svadobné dary či pod vianočný stromček.  

  • Machové srdce

Srdce vo forme stolovej dekorácie, závesného prvku, obrazu na stenu a dokonca aj ako svadobný doplnok. Široká ponuka potvrdzuje, že romantické machové srdce, ako prejav lásky, si našlo svoje miesto na všetkých frontoch. Poteší ako netradičný darček na Valentína, aj ako malá pozornosť ku dňu žien.

  • Mach v kvetináči

A na záver, dekoračný mach v kvetináči, ktorý je skvelou alternatívou pre tých, ktorým táto rastlina učarovala a hľadajú menej výrazný doplnok do domácnosti. K dispozícii sú rôzne drevené, keramické aj kovové misky, črepníky či podnosy. Výber tak môžete plne prispôsobiť vášmu interiéru. 

Výroba machového obrazu svojpomocne

Na výrobu machového obrazu vám v podstate stačí zopár základných pomôcok a mach. Dôležitejšie je, že budete potrebovať hlavne čas, trochu kreativity a štipku zručnosti. Výroba vlastného obrazu síce nie je extrémne náročná, ale okrem prípravy materiálu zohľadnite aj svoje schopnosti a časové možnosti. Pre mnohých ľudí je takáto tvorba kreatívnou chvíľkou, ktorá je spojená s relaxom a dlhšia príprava im neprekáža. Skôr ako začnete, pozrite si podrobný návod, ako vyrobiť machový obraz.

Pomôcky na výrobu vlastného machového obrazu.

Čo potrebujeme:

  • mach podľa vašich preferencií (môžete zvoliť 1 druh alebo kombinovať rôzne druhy)
  • hlbší rám s podkladom (preglejka, sololit, tenká drevená doska)
  • lepiaca pištoľ alebo špeciálne lepidlo na stabilizovaný mach
  • ďalšie prírodné komponenty (voliteľné) – kamienky, konár, stabilizované kvety a pod.
  • jednorazové rukavice
  • nožnice
  • špachtlička (palička na pritláčanie machu k podkladu) 
  • igelitová podložka na ochranu stola 

Ako postupovať:

  1. Pripravte si pracovnú plochu, stôl prekryte podložkou, aby ste ho pri práci nepoškodili.
  2. Skôr ako začnete s lepením, rozvrhnite si mach (a ďalšie komponenty) na pripravený podklad, aby ste mali istotu, že máte dostatok materiálu. Získate tak ucelenú predstavu o výsledku.
  3. Použite rukavice, aby ste neskončili so zelenými zalepenými prstami.
  4. Začnite postupne lepiť jednotlivé kúsky machu. Naneste lepidlo na podklad a pomocou špachtličky dobre pritláčajte jednotlivé kúsky machu. Nalepujte ho tak, aby k sebe priliehal a nevznikali medzery. Postupujte z jedného kraja na druhý. Nalepený mach by nemal pretŕčať po stranách, ani zakrývať rám. Väčšie kusy môžete nastrihať nožnicami a upraviť podľa potreby.
  5. Výsledný obraz skontrolujte, očistite od prípadných nečistôt a nechajte dôkladne zaschnúť. 
  6. Obraz môžete zavesiť na stenu, položiť na poličku alebo parapet a naplno si užívať výsledky svojej práce. 
Ukážka výroby machového obrazu svojpomocne.

Najčastejšie otázky o machových stenách

Máte ohľadom machových obrazov ďalšie otázky? Prečítajte si odpovede na najčastejšie z nich.

Ako dlho vydrží machový obraz?

Vo všeobecnosti sa životnosť machového obrazu odhaduje veľmi ťažko. Závisí od kvality použitého machu a podmienok v akých sa nachádza. Väčšina výrobcov uvádza 7-10 rokov. 

Koľko machu potrebujem na machový obraz?

Množstvo potrebného machu závisí od rozmerov obrazu a druhu machu. Kopčekový mach pokryje inú plochu ako plochý mach a lišajník. Stabilizovaný mach sa predáva podľa váhy, pričom vo väčšine prípadov predajca uvádza plochu, ktorú s ňou pokryjete. Na 1m² budete potrebovať približne 3kg machu alebo 8kg lišajníka. Počítajte aj s malou rezervou.

Príprava machu na zemi a detailný pohľad na mach držiaci v ruke a na stole.

Ako stabilizovať mach z lesa?

Mach z lesa môžete stabilizovať podobne ako iné rastliny, glycerínovým roztokom. Nezabudnite zohľadniť vaše zručnosti a časovú náročnosť. Skôr ako sa do stabilizácie pustíte, zhodnoťte či je nazbieraný mach dostatočne kvalitný a vizuálne spĺňa vaše požiadavky. Kvalitné machy a lišaje zo severských krajín nastavili latku vysoko a bežný mach z našich lesov sa im vyrovná len málokedy. 

Koľko stoja machové obrazy a steny? Sú machové obrazy drahé? 

Malé machové obrazy kúpite už od 30€, ale cena veľkých dvojmetrových obrazov sa môže vyšplhať až na stovky či tisíce eur. Pre výpočet ceny je v prvom rade potrebné vedieť veľkosť plochy a zohľadniť aj druhy a kvalitu machu, kombinácie rôznych druhov, doplnenie obrazu inými prvkami, požadovaný vzor a jeho zložitosť. Machová stena je finančne náročnejšia dekorácia, ale môžete sa spoľahnúť, že bude vždy v centre pozornosti.

Machový obraz s kamienkami v drevenom ráme na poličke.

Môže byť machový obraz alebo stena v kúpeľni?

Áno, machový obraz alebo stenu môžete umiestniť aj do kúpeľne. Vyššia vlhkosť machu neprekáža, ale vyhnite sa priamemu kontaktu s vodou. Nemal by sa nachádzať v blízkosť sprchy, kde hrozí obliatie alebo časté špliechanie. Zároveň je potrebné dodržiavať vhodné podmienky a kúpeľňu pravidelne vetrať. 

Môžem si mach na obraz vypestovať doma?

Áno, mach si môžete vypestovať aj samostatne. Treba však zohľadniť náročnosť polievania, vhodné svetelné podmienky a následnú starostlivosť. Dostatok času a zručností vyžaduje aj zber machu a jeho stabilizácia. Skôr ako sa do tohto projektu pustíte, naštudujte si podrobné návody, aby vaša práca nevyšla nazmar.   

Kde zoženiem rám na machový obraz?

Vhodný rám na machový obraz sa vyznačuje tým, že má väčšiu hĺbku. Bežné rámy na obrazy zvyknú mať hĺbku pár milimetrov, prípadne 1cm. Rámy na machové obrazy potrebujú hĺbku aspoň pár centimetrov (pri plochom machu menej, pri kopcovitých machoch viac). Orientačne hľadajte rámy s hĺbkou aspoň 3-4 cm, pričom platí pravidlo čím viac, tým lepšie. Zručnejší kutil môže improvizovať spojením viacerých rámov dokopy a pridať na originálnosti ešte viac. Podklad by mal byť drevený, ideálna je preglejka.

Hlboké drevené rámy na výrobu obrazu s machom.

Je machová stena bezpečná pre deti a zvieratá?

Áno, mach nie je jedovatý ani toxický. Nevylučuje žiadne škodlivé látky a je vhodný aj do domácnosti s deťmi, alergikmi a zvieratami. 

Bez ohľadu na to, či uprednostňujete prírodný alebo moderný štýl, machové dekorácie dokážu vniesť do vášho domova jedinečnú atmosféru a originálny dizajnový prvok inšpirovaný prírodou.