Kožené vs. látkové sedačky – Dávny spor o nadvládu nad obývačkou

Kečup verzus majonéza, byt verzus dom alebo Coca Cola verzus Kofola. Rivalitu vidíme v každom aspekte nášho života. Nie je tomu inak ani pri sedacích súpravách, pri ktorých kožené a látkové sedačky zvádzajú kruté boje o našu priazeň.

Detskí nájazdníci sú na kožu krátki

Domáci miláčikovia alebo deti sú naši bezbranní anjelikovia. Keď sa však vyzbroja arzenálom pasteliek, sedačky sa trasú od strachu. Koža má však jednu neuveriteľnú výhodu – na jej údržbu či vyčistenie vám stačí jednoduché utretie. Vďaka tomu si s ňou neporadia ani tí najodhodlanejší dobyvatelia nábytku.

Keď počas leta vládnu tropické teploty, niektoré kožené sedačky sa menia na veľké a zradné lepiace pásky. V neklimatizovaných priestoroch treba túto nevýhodu zvážiť.

Koža je taktiež citlivá na škrabance od domácich miláčikov či ostrých gombíkov na oblečení.

Ak ste majiteľom psa, mačky, tigra, leva či iných domácich zvierat, treba poriadne zvážiť, či pôjdete vo vašej obývačke s “kožou na trh“.

Látka víťazí nad každým počasím

V lete sa nelepí a v zime nechladí. Látkové sedačky sú jemné na dotyk a pohodlné pri sedení.

Nie sú však neporaziteľné.

Pokiaľ mate doma malého Moneta či Picassa, treba sa zamýšľať skôr nad kožou. Čistenie látkovej sedačky je nákladné a namáhavé.

Na látkových sedačkách sa taktiež oveľa ľahšie usadzuje prach. Ak ste alergický na drobné prachové častice a netúžite po presmrkaných nociach ako pri romantických filmoch, zvoľte skôr koženú sedačku.

Finálny verdikt

Látka aj koža majú svoje výhody aj nevýhody. Treba si len zvážiť všetky spomínané faktory (teplota v miestnosti, čistenie, alergia) a mali by ste sa dopracovať k rozhodnutiu, ktoré vám “sadne ako šité na mieru“. A samozrejme netreba zabúdať aj na estetické hľadisko. Tento faktor však poľahky vyriešite s našou širokou ponukou látkových aj kožených sedačiek 🙂