Vzduch do domu, pán do domu

Cítiť sa doma ako na dovolenke nemusí byť vždy fajn. Najmä, ak sa pobyt doma začne podobať na pobyt v tropickej krajine. Akurát bez mora. Zato s teplom, ktoré je čoraz viac neznesiteľnejšie. Ak vás nemá kto oviať aspoň listami z balkónovej kvetiny, je čas poobzerať sa po klimatizácii. Ako si ju vybrať? A kam s ňou? Poradíme vám.

Premyslite si miesto a účel

Kam chcete túto spásu umiestniť? Chcete dopriať chladenie iba obývačke alebo potrebujete klimatizáciu do celého bytu? Zvážte tiež smerovanie izby na svetovú stranu a počet okien v nej, rovnako ako materiál, z ktorého sú steny.

Pýtate sa aký účel? Pri moderných klimatizáciách nie je chladenie tým jediným, čo dokážu. Vďaka tepelnému čerpadlu vedia kumulovať teplo z okolia a v zime tak nimi môžete ekonomicky vykurovať. Dobré, nie?

Akú klimatizáciu si vybrať

Ak si chcete uľahčiť existenciu len v jednej miestnosti, prípadne v malom priestore, postačí vám ochladzovač vzduchu. Vhodný je napríklad do spálne. Nejde o klimatizáciu, ale zariadenie s nádržkou na ľad alebo vodu. Cenovo patrí do nižšej kategórie.

Druhou možnosťou je mobilná klimatizácia. Dá sa zapojiť do elektrickej zásuvky a jej výhodou, ako už názov napovedá, je prenosnosť. Akurát nezabudnite na hadicu, ktorá odvádza teplo, vyviesť ju môžete cez okno. Daňou za mobilnosť a nízku cenu bude mierna hlučnosť. Do spálne ju preto neodporúčame.

Napokon najpoužívanejším typom klimatizácie je nástenná klimatizácia. Vybrať si môžete splitovú pozostávajúcu z dvoch častí alebo multisplitovú z viacerých. Ide o presne tú klímu, ktorú vídavate najčastejšie. Vnútornú chladiacu jednotku umiestnite na stenu a celý systém s mnohými funkciami ovládate jednoducho ovládačom. V tejto chvíli sa už nepotrebujete ovievať skutočne ničím.

Hurá na výber dovolenky 🙂